Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Filet z kurczaka w chrupiącej panierce
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce

Najczęstszym daniem spotykanym w Polskim domu jest panierowany filet z kurczaka bądź kotlet schabowy. Ja osobiście wolę „białe” mięso. Dlatego przedstawię Wam jak u mnie w domu robi się panierowanego fileta z kurczaka. Każdy przygotowuje kotlety nieco inaczej, smak kotletów drobiowych w dużej mierze zależy od przypraw jakich użyjemy. Niektórzy preferują bardziej pikantne kotlety, inny bardziej czosnkowe, dlatego zachęcam do użycia Twoich ulubionych przypraw.

Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

sztuk
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

15

min.
Kalorie

210

kcal

Tradycyjny polski kotlet drobiowy w chrupiącej, złotej panierce. Filet z piersi kurczaka usmażony na złocisto.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1,5 1,5 fileta z piersi kurczaka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • 2 2 jajka

  • 1 łyżka 1 Vegety

  • 1 łyżeczka 1 Maggi w płynie

  • 1 łyżeczka 1 czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka 1 suszonej natki pietruszki

  • sól i mielony pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Na samym początku myjemy mięso pod bieżącą wodą. Usuwamy wszystkie „niedoskonałości” takie jak żyłki i kosteczki. Kroimy mięso tak aby powstały nam kotlety. Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
  • Przygotowujemy 3 talerze / naczynia głębokie. Do pierwszego wsypujemy mąkę. Do drugiego wbijamy jajka i przyprawiamy według uznania (Vegeta, Maggi, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz itp.), rozmącamy widelcem do połączenia. Do ostatniego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
  • Każdego kotleta maczamy z dwóch stron najpierw w mące, jajku a następnie w bułce tartej. Gdy już mamy wszystkie gotowe, wstawiamy patelnię na mały ogień. Wlewamy do niej olej, tak aby przykrył nam dno. Gdy zobaczymy, że olej się zagrzał smażymy kotlety. Każdą ze stron po ok. 1-2 minut (wszystko zależy od wielkości kotletów, głębokości patelni oraz wielkości samej patelni). 

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*