Flaki z mięsem drobiowym

Flaki z mięsem drobiowym

Flaki – nazwa tej potrawy pochodzi z jednego z głównych składników, czyli z fragmentów żołądka wołowego, który jest oczyszczony i pokrojony w cienkie poprzeczne paski. Używa się także żołądków wieprzowych. Flaki znane były już w XIV wieku i były uwielbianym posiłkiem króla Władysława Jagiełły. Znane są również w innych kuchniach m. in. czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej czy kuchniach azjatyckich. Różnią się od polskich flaków sposobem doprawienia. Surowe flaki są bogate w związki wapnia i zawierają go więcej niż mięso. Dostępne są świeże lub jako gotowy produkt w słoikach lub puszkach.

Flaki z mięsem drobiowym

5.0 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

290

kcal

Flaki nie takie straszne jak nazwa. W przygotowaniu bardzo proste a w smaku wyjątkowe. Pyszna, polska, gulaszowa i pożywna zupa na zimne dni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg flaków świeżych

  • 1 kurczak z wolnego wybiegu lub porcje drobiu

  • 1 porcja włoszczyzny rosołowej

  • 1 mała cebula (poza włoszczyzną)

  • 3 liście laurowe

  • 5 kulek ziela angielskiego

  • gałka muszkatołowa

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz do smaku

  • Zasmażka:
  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki płaskiej papryki ostrej


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie bulionu. Włóż do garnka poporcjowanego kurczaka i zalej zimną wodą. Dodaj włoszczyznę uprzednio oczyszczoną i pokrojoną w kosteczki. Gotuj około godziny (do miękkości mięsa)
  • Wyjmij z wywaru mięso (zostaw włoszczyznę). Mięso pokrój lub poszarp na drobne kawałki. Dodaj mięso drobiowe do rosołu.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Po zeszkleniu dodaj ją do rosołu.
  • Flaki dokładnie obmyj i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź, ponownie dokładnie opłukaj i ponownie gotuj 10 min. Po drugim gotowaniu odcedź, dokładnie opłukaj, pokrój w paski i dodaj do wywaru.
  • W pierwszej kolejności należy do garnka włożyć poporcjowanego kurczaka, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, zalać zimną wodą i gotować wolno do miękkości mięsa. Mięso z wywaru wyjąć a rosół przecedzić.
  • Dodać do wywaru pozostałe przyprawy i gotować do miękkości flaków.
  • Przygotowujemy zasmażkę: masło i mąkę smażymy do zbrązowienia, wyłączamy gaz, dodajemy paprykę i mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do flaków. Zagotowujemy.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*