Obiadowa surówka z czerwonej kapusty

Obiadowa surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty nazywa się ją także modrą kapustą. Jest dodatkiem do gulaszu, ryb i mięs. Jej charakterystyczny kolor i doskonały smak, sprawiają, że pasuje do wszystkiego. Jej czerwono-fioletowy kolor wizualnie urozmaica posiłki,a zaletą jest to, że można ją podawać zarówno na ciepło jak i zimno oraz słodko i ostro. Gdy przygotowuje się czerwoną kapustę, powinno się pamiętać o tym, aby dodać kwaśne składniki, które podkreślają jej smakowite walory. Niezastąpione okażą się sok z cytryny lub limonki, ocet oraz cierpkie jabłka. Czerwona kapusta świetnie reaguje na duszenie i podsmażenie, dlatego jest idealna do zamknięcia w słoikach. Koniecznie musisz także sprawdzić przepis na czerwoną kapustę zasmażaną do obiadu.

Obiadowa surówka z czerwonej kapusty

5.0 z 3 głosy
Autor: przepisy użytkowników Danie: SurówkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

170

kcal

Surówka z czerwonej kapusty nazywa się ją także modrą kapustą. Jest dodatkiem do gulaszu, ryb i mięs. Ma charakterystyczny kolor i smak.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty

  • 1 duże jabłko

  • 1 łyżka majonezu

  • Kilka łyżek octu

  • Przyprawy: sól, pieprz i cukier


Sposób przygotowania:

  • Czerwoną kapustę należy drobno posiekać i wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
  • Następnie dodać około 2 lub 3 łyżek octu i gotować maksymalnie przez 7 minut.
  • W dalszej kolejności trzeba obrać cebulę i pokroić na małe kawałki. Aby była miękka można włożyć ją na durszlak i zalać wrzątkiem, który uzyska się po ugotowaniu kapusty.
  • Potem trzeba obrać jabłko ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na koniec należy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*