Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

Pomysł na danie obiadowe z wątróbką drobiową. Miękka wątróbka smażona z piórami cebuli i kawałkami jabłek. Jabłka bardzo pasują do wątróbki i wydobywają z niej przepyszny smak. Całość proponuję podać z gotowanymi ziemniakami i tartymi buraczkami ćwikłowymi.

Wątróbka to niedostatecznie doceniane mięso. Mimo że zawiera wiele wartościowych witamin oraz dużą ilość białka. Ponadto jest źródłem żelaza oraz witaminy B12, więc warto o nią wzbogacić swój jadłospis podczas anemii.

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

5.0 z 29 głosów
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

170

kcal

Drobiowa wątróbka z karmelizowanymi piórami cebuli oraz duszonym jabłkiem. Smaczny obiad z wartościowym i często niedocenianym rodzajem mięsa.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 300 ml mleka do marynaty

  • 2 cebule

  • 3 twarde jabłka

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i czarny pieprz

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • gotowane ziemniaki w mundurkach

  • tarte buraczki ćwikłowe


Sposób przygotowania:

  • Wątróbkę można pokroić na mniejsze kawałki i oczyścić z nieestetycznych żyłek. Namoczyć w mleku przez 1 godzinę.
  • Cebulę pokroić w grube pióra i podsmażyć na patelni. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dusić je na patelni z cebulką aż zmiękną.
  • Wątróbkę wyjąć z mleka i obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni, do miękkości i ścięcia. Nie zbyt długo by wątróbka nie wyschła, ale też niezbyt krótko by w środku była ścięta. Smażenie powinno trwać około 10 minut – po tym czasie 1 kawałek wyjąć, przekroić i sprawdzić czy w środku jest ścięte. Pod sam koniec smażenia doprawić solą i czarnym pieprzem.
  • Wątróbkę wymieszać z cebulką i duszonymi jabłkami. Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami w mundurkach oraz burakami ze słoika.

Uwagi:

  • Zalecam wątróbkę najpierw namoczyć w mleku przez co najmniej 1 godzinę, dzięki czemu po usmażeniu zachowa soczystość i miękkość.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. wątróbka z cebulką i jabłuszkiem to nieziemskie połączenie

  2. majeczka78

    Najlepszy obiad jaki znam

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*