Roladę z całymi mandarynkami najlepiej upiec w środku sezonu na mandarynki, kiedy to owoce są soczyste i najpyszniejsze, z cienką błonką. Sezon na najlepsze mandarynki to zwykle okres od listopada do stycznia. Koniecznie wybierz słodkie mandarynki, najlepiej odmiany klementynki. Dzięki temu wnętrze biszkopta będzie zachwycająco pyszne. Delikatna rolada z puszystego biszkopta, z kremem śmietankowym z mascarpone i całymi mandarynkami – chyba ten opis w zupełności wystarczy w celu pobudzenia wyobraźni i fantazji.
Biszkopt mandarynkowy z kremem śmietankowym
10
porcji30
min.20
min.340
kcalMięciutki biszkopt, puszysty krem śmietankowy z mascarpone i słodkie, soczyste mandarynki. Delikatna rolada biszkoptowa z mandarynkami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BISZKOPT
4 4 jajka
szczypta soli
4 łyżki 4 drobnego cukru do wypieków
kilka kropli kilka aromatu pomarańczowego
1 łyżka 1 oleju rzepakowego
4 łyżki 4 mąki pszennej (najlepiej typ 400)
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
- ROLADA MANDARYNKOWA
200 ml 200 śmietanki kremówki 30 %
250 g 250 mascarpone
2 łyżeczki 2 cukru pudru
2 łyżeczki 2 żelatyny spożywczej uniwersalnej
7 7 słodkich mandarynek klementynek
Sposób przygotowania:
- BISZKOPT
- Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, muszą mieć temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek, na początku ubij same białka z maleńką szczyptą soli. Kiedy białka będą już sztywne, stopniowo dodawaj cukier i żółta. Ubij wszystko na puszysty kogel mogel.
- Dodaj olej i olejek pomarańczowy, zmiksuj krótko tylko do połączenia. Na końcu dodaj przesianą przez sito mieszaninę mąki i proszku do pieczenia, ponownie zmiksuj na niskich obrotach miksera, krótko jedynie do wymieszania składników.
- Tak przygotowaną masę biszkoptową wylej na prostokątną blaszkę o wymiarach 25 x 35 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 170 stopni (grzanie góra, dół) przez 20 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na kolejne 10 minut.
- Wyjmij wypiek z piekarnika, zwiń biszkopt w rulon wraz z papierem do pieczenia. W takiej postaci pozostaw go do całkowitego wystudzenia.
- ROLADA MANDARYNKOWA
- Mandarynki obierz ze skórki, tak by pozostały w całości nienaruszone. Jeśli posiadają dużo białych błonek, zeskrob je dodatkowo nożem.
- Śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone ubij na sztywny krem, pod koniec dodaj cukier puder.
- Żelatynę zalej niewielką ilością chłodnej wody i pozostaw do napęcznienia. Gdy wchłonie już cały płyn i zestali się, podgrzej ją dosłownie kilka sekund w kuchence mikrofalowej. Płynną żelatynę dodawaj cienką strużką do masy śmietankowej, cały czas miksując na wysokich obrotach miksera.
- Rozwiń biszkopt i delikatnie oderwij go od papieru do pieczenia. Na całej powierzchni wierzchniej strony biszkoptu rozsmaruj krem śmietankowy. Wzdłuż środka ułóż mandarynki ściśle jedna przy drugiej. Roladę zwiń w rulon, miejsce łączenia biszkoptu ustaw od spodu. Owiń papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Gotową roladę mandarynkową oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko i pokrój na kawałki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku