Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Rolada biszkoptowa z całymi mandarynkami
Rolada biszkoptowa z całymi mandarynkami

Rolada biszkoptowa z całymi mandarynkami

Roladę z całymi mandarynkami najlepiej upiec w środku sezonu na mandarynki, kiedy to owoce są soczyste i najpyszniejsze, z cienką błonką. Sezon na najlepsze mandarynki to zwykle okres od listopada do stycznia. Koniecznie wybierz słodkie mandarynki, najlepiej odmiany klementynki. Dzięki temu wnętrze biszkopta będzie zachwycająco pyszne. Delikatna rolada z puszystego biszkopta, z kremem śmietankowym z mascarpone i całymi mandarynkami – chyba ten opis w zupełności wystarczy w celu pobudzenia wyobraźni i fantazji.

Biszkopt mandarynkowy z kremem śmietankowym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

340

kcal

Mięciutki biszkopt, puszysty krem śmietankowy z mascarpone i słodkie, soczyste mandarynki. Delikatna rolada biszkoptowa z mandarynkami.

Składniki:

  • BISZKOPT
  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków

  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 4 łyżki mąki pszennej (najlepiej typ 400)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ROLADA MANDARYNKOWA
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

  • 250 g mascarpone

  • 2 łyżeczki cukru pudru

  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • 7 słodkich mandarynek klementynek


Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT
  • Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, muszą mieć temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek, na początku ubij same białka z maleńką szczyptą soli. Kiedy białka będą już sztywne, stopniowo dodawaj cukier i żółta. Ubij wszystko na puszysty kogel mogel.
  • Dodaj olej i olejek pomarańczowy, zmiksuj krótko tylko do połączenia. Na końcu dodaj przesianą przez sito mieszaninę mąki i proszku do pieczenia, ponownie zmiksuj na niskich obrotach miksera, krótko jedynie do wymieszania składników.
  • Tak przygotowaną masę biszkoptową wylej na prostokątną blaszkę o wymiarach 25 x 35 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 170 stopni (grzanie góra, dół) przez 20 minut.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na kolejne 10 minut.
  • Wyjmij wypiek z piekarnika, zwiń biszkopt w rulon wraz z papierem do pieczenia. W takiej postaci pozostaw go do całkowitego wystudzenia.
  • ROLADA MANDARYNKOWA
  • Mandarynki obierz ze skórki, tak by pozostały w całości nienaruszone. Jeśli posiadają dużo białych błonek, zeskrob je dodatkowo nożem.
  • Śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone ubij na sztywny krem, pod koniec dodaj cukier puder.
  • Żelatynę zalej niewielką ilością chłodnej wody i pozostaw do napęcznienia. Gdy wchłonie już cały płyn i zestali się, podgrzej ją dosłownie kilka sekund w kuchence mikrofalowej. Płynną żelatynę dodawaj cienką strużką do masy śmietankowej, cały czas miksując na wysokich obrotach miksera.
  • Rozwiń biszkopt i delikatnie oderwij go od papieru do pieczenia. Na całej powierzchni wierzchniej strony biszkoptu rozsmaruj krem śmietankowy. Wzdłuż środka ułóż mandarynki ściśle jedna przy drugiej. Roladę zwiń w rulon, miejsce łączenia biszkoptu ustaw od spodu. Owiń papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Gotową roladę mandarynkową oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko i pokrój na kawałki.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*