Przepis | Strona główna | Kuchnia Hiszpańska | Gazpacho prosto z Chorwacji
Gazpacho

Gazpacho prosto z Chorwacji

Klasyczna zupa pomidorowa to chętnie przyrządzane danie kuchni polskiej. Jest to jednak obiad przygotowywany nie tylko w naszym kraju. W Hiszpanii zupą zbliżoną do naszej pomidorówki jest gazpacho podawane w firmie chłodnika. Zupa składa się nie tylko z soczystych i aromatycznych pomidorów ale również niewielkiej ilości ogórków a także papryki i cebuli. Ogromną rolę odgrywają również dodatki i przyprawy a więc czosnek, chilli, oliwa i ocet. Niewątpliwie ważnym składnikiem tej zupy jest również wydrążone białe pieczywo. Gazpacho podaje się na zimno, często posypane świeżymi ziołami, które nadają potrawie aromatu i charakterystycznego posmaku. Sama zupa wywodzi się ze słonecznej Andaluzji a więc regionu kojarzonego nie tylko z rajem dla turystów ale również znakomitym jedzeniem. Warto odkryć smak Hiszpanii i spróbować jednej z najbardziej znanych hiszpańskich zup. Gazpacho to przede wszystkim pomidory a zatem moc witamin i ważnych dla zdrowia substancji odżywczych oraz pozytywny wpływ na nasz organizm: pomidory zapobiegają bowiem nowotworom, stanom zapalnym i innym chorobom.

Gazpacho prosto z Chorwacji

Gazpacho prosto z Chorwacji

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ChłodnikKuchnia: ChorwackaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Chłodzenie

2

godz. 
Kalorie

180

kcal

Chłodnik gazpacho to ulubiona zupa mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Od Hiszpanii po Chorwację. Przedstawiamy najlepszy przepis.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 pomidorów

  • 2 2 ogórki

  • 1/4 1/4 papryki

  • 2 plastry 2 cebuli

  • kawałek chili

  • 1 łyżka 1 soku z cytryny

  • 4 łyżki 4 oliwy

  • 2 łyżeczki 2 octu winnego

  • 3/4 szklanki 3/4 wydrążonego białego pieczywa


Sposób przygotowania:

  • Zaczynamy od sparzenia wrzątkiem i obrania pomidorów. Kroimy je w kawałki, usuwamy szypułki i ścieramy na tarce. Ogórki także obieramy i kroimy w kawałki.
  • Pomidory, ogórki, cebulę, czosnek, chilli i paprykę wkładamy do dużej miski, polewamy sokiem z cytryny, octem i oliwą, wrzucamy pieczywo.
  • Całość miksujemy przy użyciu blendera. Doprawiamy solą oraz niewielką ilością pieprzu. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
  • Zupę możemy podać z pokrojonymi w kostkę warzywami, kawałkami sera feta, pieczonymi grzankami. Ponadto tuż przed podaniem możemy posypać gazpacho świeżo zmielonym pieprzem albo ziołami a także skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*