Klasyczna zupa pomidorowa to chętnie przyrządzane danie kuchni polskiej. Jest to jednak obiad przygotowywany nie tylko w naszym kraju. W Hiszpanii zupą zbliżoną do naszej pomidorówki jest gazpacho podawane w firmie chłodnika. Zupa składa się nie tylko z soczystych i aromatycznych pomidorów ale również niewielkiej ilości ogórków a także papryki i cebuli. Ogromną rolę odgrywają również dodatki i przyprawy a więc czosnek, chilli, oliwa i ocet. Niewątpliwie ważnym składnikiem tej zupy jest również wydrążone białe pieczywo. Gazpacho podaje się na zimno, często posypane świeżymi ziołami, które nadają potrawie aromatu i charakterystycznego posmaku. Sama zupa wywodzi się ze słonecznej Andaluzji a więc regionu kojarzonego nie tylko z rajem dla turystów ale również znakomitym jedzeniem. Warto odkryć smak Hiszpanii i spróbować jednej z najbardziej znanych hiszpańskich zup. Gazpacho to przede wszystkim pomidory a zatem moc witamin i ważnych dla zdrowia substancji odżywczych oraz pozytywny wpływ na nasz organizm: pomidory zapobiegają bowiem nowotworom, stanom zapalnym i innym chorobom.