Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Krucha tarta z porzeczkami i bezą
Krucha tarta z porzeczkami i bezą

Krucha tarta z porzeczkami i bezą

Tarta na spodzie z maślanego kruchego ciasta, wypełniona kwaskowatymi czerwonymi porzeczkami, zwieńczona słodką bezową chmurką. Porzeczkowy przepis o którym nie możesz zapomnieć w sezonie na porzeczkowe zbiory. Do przepisu nadają się zarówno owoce świeżo zerwanych porzeczek, jak i te mrożone – więc śmiało możesz upiec ją również poza sezonem. Jednak kto czekałby tak długo, gdy na wyciągnięcie ręki ma taką cudowną kwaskowato – słodką tartę?

Krucha tarta z porzeczkami i bezą

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

330

kcal

Słodka, krucha tarta z kwaśną czerwoną porzeczką i bezową chmurką na wierzchu. Tarta obowiązkowa z sezonie na czerwone porzeczki.

Składniki:

  • KRUCHY SPÓD
  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g schłodzonego, twardego masła

  • 3 łyżeczki zwykłego cukru

  • 3 łyżeczki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 1 szczypta soli

  • NADZIENIE PORZECZKOWE
  • 500 g owoców czerwonej porzeczki

  • 3 łyżeczki cukru

  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • BEZA
  • 3 białka jaj w temperaturze pokojowej

  • 150 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

  • KRUCHY SPÓD
  • Schłodzone, twarde masło pokrój w kostkę i przełóż do misy. Dodaj mąkę, cukier, kwaśną śmietanę i odrobinkę soli. Zagnieć energicznie dłońmi lub mikserem z końcówką do kruchego ciasta.
  • Jednolicie zagniecione kruche ciasto wyłóż równomiernie na spód tortownicy wyścielony papierem do pieczenia lub na dno i boki formy na tartę. Wymiary foremki do pieczenia powinny mieć średnicę mniej więcej 24 centymetry. Powierzchnię ciasta podziurkuj widelcem, po czym wstaw na 30 minut do lodówki gdzie stężeje i zastygnie.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół. Do rozgrzanego piekarnika wstaw sam spód tarty i piecz przez 40 minut, aż przyrumieni się.
  • PORZECZKOWE NADZIENIE
  • Gałązki porzeczek umyj w chłodnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym. Owoce obierz delikatnie pozbywając się gałązek, po czym zasyp cukrem z mąką ziemniaczaną i wymieszaj. Mąką ziemniaczana pochłonie nadmiar wilgoci z owoców. Możesz użyć zarówno świeżej jak i mrożonej czerwonej porzeczki.
  • Nadzienie porzeczkowe wyłóż na podpieczony spód tarty.
  • BEZA
  • Białka ubij na sztywną pianę, podczas miksowania stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj aż kryształki słodzidła całkowicie się rozpuszczą, a masa stanie szklista i błyszcząca. Pod koniec dodaj sok cytrynowy i mąkę ziemniaczaną i zmiksuj krótko do połączenia.
  • Bezę wyłóż na spód z nadzieniem porzeczkowym. Tartę wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 60 minut, tym razem piecz w 140 stopniach grzanie góra dół.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image