Tarta na spodzie z maślanego kruchego ciasta, wypełniona kwaskowatymi czerwonymi porzeczkami, zwieńczona słodką bezową chmurką. Porzeczkowy przepis o którym nie możesz zapomnieć w sezonie na porzeczkowe zbiory. Do przepisu nadają się zarówno owoce świeżo zerwanych porzeczek, jak i te mrożone – więc śmiało możesz upiec ją również poza sezonem. Jednak kto czekałby tak długo, gdy na wyciągnięcie ręki ma taką cudowną kwaskowato – słodką tartę?
Krucha tarta z porzeczkami i bezą
8
porcji30
min.1
godz.30
min.330
kcalSłodka, krucha tarta z kwaśną czerwoną porzeczką i bezową chmurką na wierzchu. Tarta obowiązkowa z sezonie na czerwone porzeczki.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KRUCHY SPÓD
200 g 200 mąki pszennej
100 g 100 schłodzonego, twardego masła
3 łyżeczki 3 zwykłego cukru
3 łyżeczki 3 kwaśnej, gęstej śmietany 18 %
1 szczypta 1 soli
- NADZIENIE PORZECZKOWE
500 g 500 owoców czerwonej porzeczki
3 łyżeczki 3 cukru
3 czubate łyżki 3 mąki ziemniaczanej
- BEZA
3 3 białka jaj w temperaturze pokojowej
150 g 150 drobnego cukru do wypieków
1 łyżka 1 soku z cytryny
1 łyżka 1 mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- KRUCHY SPÓD
- Schłodzone, twarde masło pokrój w kostkę i przełóż do misy. Dodaj mąkę, cukier, kwaśną śmietanę i odrobinkę soli. Zagnieć energicznie dłońmi lub mikserem z końcówką do kruchego ciasta.
- Jednolicie zagniecione kruche ciasto wyłóż równomiernie na spód tortownicy wyścielony papierem do pieczenia lub na dno i boki formy na tartę. Wymiary foremki do pieczenia powinny mieć średnicę mniej więcej 24 centymetry. Powierzchnię ciasta podziurkuj widelcem, po czym wstaw na 30 minut do lodówki gdzie stężeje i zastygnie.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół. Do rozgrzanego piekarnika wstaw sam spód tarty i piecz przez 40 minut, aż przyrumieni się.
- PORZECZKOWE NADZIENIE
- Gałązki porzeczek umyj w chłodnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym. Owoce obierz delikatnie pozbywając się gałązek, po czym zasyp cukrem z mąką ziemniaczaną i wymieszaj. Mąką ziemniaczana pochłonie nadmiar wilgoci z owoców. Możesz użyć zarówno świeżej jak i mrożonej czerwonej porzeczki.
- Nadzienie porzeczkowe wyłóż na podpieczony spód tarty.
- BEZA
- Białka ubij na sztywną pianę, podczas miksowania stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj aż kryształki słodzidła całkowicie się rozpuszczą, a masa stanie szklista i błyszcząca. Pod koniec dodaj sok cytrynowy i mąkę ziemniaczaną i zmiksuj krótko do połączenia.
- Bezę wyłóż na spód z nadzieniem porzeczkowym. Tartę wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 60 minut, tym razem piecz w 140 stopniach grzanie góra dół.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku