Glony wakame. Dlaczego włączyć je do diety?

Glony wakame. Dlaczego włączyć je do diety?

Rosnąca wiedza na temat zdrowej diety sprawia, że wodorosty morskie stają się coraz ważniejszym dodatkiem do naszych potraw. Wśród tych, po które z pewnością warto sięgnąć, pojawiają się glony wakame. Bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, mogą mieć świetny wpływ nie tylko na ogólny stan naszego zdrowia, ale i na nasza sylwetkę. Co warto wiedzieć na temat ich wartości odżywczej? Co możemy zyskać w chwili, gdy zaczniemy częściej sięgać po przepisy na pyszne dania z ich udziałem?

Glony wakame. Dlaczego włączyć je do diety?

Glony wakame, tak chętnie dodawane do miso oraz azjatyckich sałatek, stały się popularne w drugiej połowie XX wieku. I choć wakame ma bardzo dużą wartość odżywczą, największą sławę przyniosło im odkrycie związku o nazwie fukoksantyna i jego właściwości. Ten barwnik sprawia, iż glony wakame mają brunatne zabarwienie, a jednocześnie przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej.

W ten oto sposób wodorosty morskie stały się ważnym składnikiem menu dla tych osób, dla których głównym celem diety jest odchudzanie. Glony wakame mają jednak i inne zalety. Dzięki nim możemy poprawić swą pamięć i koncentrację, a jednocześnie uporać się z wolnymi rodnikami. Dzięki temu zdrowa dieta z takim dodatkiem zapewnia nam skuteczniejszą ochronę przed chorobami nowotworowymi, które stały się jednym z największych wyzwań dla współczesnej medycyny.

To jeszcze nie wszystkie powody, dla których warto włączyć glony wakame do swego menu. Te morskie warzywa są bardzo dobrym źródłem żelaza oraz kwasu foliowego, nie brak w nich też manganu, magnezu oraz witamin z grupy B. Wartościowym składnikiem odżywczym, pojawiającym się tu w większych ilościach, są też kwasy tłuszczowe omega-3, dzięki którym możemy jeszcze lepiej wspierać swój układ nerwowy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*