Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Słowackie haluszki – przecierane kluseczki
Słowackie haluszki - przecierane kluseczki

Słowackie haluszki – przecierane kluseczki

Haluszki inaczej przecierane kluseczki, to danie regionalne wielu kuchni wschodnioeuropejskich, w tym kuchni podhalańskiej. Najbardziej popularne danie w kuchni słowackiej, które występują z dodatkiem bryndzy. Są to kluski przygotowywane z tartych ziemniaków, które łączy się z tak zwanym krochmalem, czyli gęstą odstoiną, która powstaje po odlaniu wody z ziemniaków z dodatkiem soli oraz mąki. Ponadto wyrabia się małe kluseczki palcami i wrzuca do wrzątku. Haluszki można podawać z ciepłym mlekiem, serem lub skwarkami z tłuszczem.

Słowackie haluszki – przecierane kluseczki

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: KluskiKuchnia: SłowackaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

265

kcal

Haluszki to przecierane kluseczki kojarzone głównie ze Słowacją, choć popularne także na Podhalu. Sprawdź nasz oryginalny przepis na haluszki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 750 750 dużych ziemniaków

  • 1 szklanka 1 mąki

  • 30 ml 30 mleka

  • 1 1 średnie jajko

  • 3 łyżeczki 3 soli

  • 150 g 150 bryndzy

  • 50 g 50 wędzonego boczku


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy obrać, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą ziemniaki i zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach.
  • Następnie należy połączyć je ze szklanką mąki, dodać pół łyżeczki soli, jajko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • Boczek pokroić w kostkę i smażyć na średnim ogniu, aby był dobrze wysmażony.
  • Do dużego garnka wlać wodę i wsypać 2 łyżeczki soli, zagotować. Nakładać niewielkie porcje ciasta na sitko do klusek nad garnkiem, aby bezpośrednio do niego przepływało ciasto z sitka. Gotować około 5 min.
  • Ugotowane kluski należy przełożyć na sitko i opłukać pod zimną wodą. Następnie włożyć je do pustego garnka, dodać pokruszoną bryndzę, 30 ml mleka i mieszać do momentu, aż ser się rozpuści i połączy z mlekiem.
  • Na koniec przełożyć haluszki z sosem serowym na talerz i omaścić usmażonym boczkiem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*