Kawałki kurczaka w panierce rodem z KFC

Kawałki kurczaka w panierce rodem z KFC

Chrupiąca panierka do kurczaka jak w KFC. Kto z nas choć raz nie spróbował tej wyjątkowej potrawy? Choć uznawana za fast food, niezbyt zdrowa, przez smażenie w głębokim oleju, jednak tak niepowtarzalny i wyjątkowy sposób przygotowywania skrzydełek, udek, czy piersi z kurczaka jest wprost fenomenalny. Choć do dnia dzisiejszego przepis jest pilnie strzeżony i ponoć znają go jedynie dwie osoby na całym świcie, z tego przepisu uzyskasz genialnego kurczaka, jakbyś właśnie zasiadł w restauracji KFC, to wszystko w zaciszu własnego domu.

Z pewnością, jak raz spróbujesz, będziesz wracał do tego przepisu przy każdej imprezie rodzinnej, czy chęci na tzw. “niezdrowe żarcie”, a zamówione kurczaki już nie będą takie smaczne. Przygotowując piersi z kurczaka z tego przepisu, możesz zrobić przepyszne kanapki, burgery, czy tosty, wkładając kurczaka w pieczywo, dodając liść sałaty lodowej i polewając sosem barbecue – istna uczta dla podniebienia gwarantowana!

Kawałki kurczaka w panierce rodem z KFC

Kawałki kurczaka w panierce rodem z KFC

5 z 5 głosów
Danie: Fast FoodKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

210

kcal

Chrupiąca panierka do kurczaka jak w KFC. Kto z nas choć raz nie spróbował tej wyjątkowej potrawy? Do dziś przepis jest pilnie strzeżony.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Kawałki kurczaka. Może być pierś, skrzydełka lub pałki

  • Przyprawa
  • 2 łyżki 2 czosnku w proszku

  • 1 łyżeczka 1 słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka 1 czarnego pieprzu mielonego

  • 2 łyżeczki 2 drobnoziarnistej soli

  • Zalewa
  • 4 łyżki 4 mleka

  • 2 łyżka 2 oleju

  • 2 łyżki 2 mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka 1 wyżej przygotowanej “przyprawy”

  • Dodatkowo
  • 500 g 500 mąki pszennej

  • 2 łyżki 2 mielonej papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • frytura lub duża ilość oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na przyprawę wymieszać. Połową posypać kurczaka i dobrze wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.
  • Składniki zalewy wymieszać dokładnie w misce. Polać kurczaka zalewą i dokładnie wymieszać.
  • Do dużego worka (może być foliowy, lub reklamówka – najlepiej włożyć 3 jedna w drugą) wsypać pozostałą przyprawę, mąkę, paprykę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać.
  • Wrzucać do worka pojedyncze kawałki kurczaka. Zawinąć worek i potrząsać, aż na kurczaka powstanie gruba warstwa nierównomiernie nałożonej panierki.
  • Wyciągać kurczaka z panierki i od razu wkładać do frytownicy lub garnka z rozgrzanym olejem i smażyć do zrumienienia.
  • Usmażonego kurczaka wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Uwagi:

  • Należy pamiętać, że najszybciej usmażą się piersi z kurczaka, wystarczy im dosłownie chwila, w następnej kolejności będą skrzydełka, a najwięcej czasu potrzebować będą pałki z kurczaka.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*