Przepis | Strona główna | Blog | Gofry. Wszystko co należy nich wiedzieć
Gofry. Wszystko co należy nich wiedzieć

Gofry. Wszystko co należy nich wiedzieć

Na początek po wielu próbach, chcemy dojść do momentu, kiedy nasze gofry będą miały odpowiednią chrupkość, smak oraz kolor. Często jest tak, że nasze gofry mogą okazać się za miękkie albo za twarde. Więc, aby były w sam raz należy prawidłowo ustawić temperaturę w gofrownicy. Dlatego bardzo istotne jest ścisłe przestrzeganie zaleceń zamieszczonych w instrukcji obsługi dołączonej do urządzenia.

Odpowiednią temperaturę ustalimy, obserwując pierwsze placki. Temperaturę korygujemy tak długo, aż smażony wafel osiągnie stopień zrumienienia, o jaki nam chodzi. Kiedy już ją ustawimy, wszystkie kolejne gofry smażymy nie zmieniając tego ustawienia. Gofry są gotowe, kiedy z obu stron mają ładną złotobrązową barwę. Po usmażeniu według naszego uznania należy ułożyć je na kratce kuchennej jeden obok drugiego i odstawić do przestygnięcia.

A jak powinno wyglądać ich przechowywanie? Należy wiedzieć, że gofry bez nadzienia i kremu można przygotować na zapas i przechowywać kilka dni w dobrze zamkniętej puszce a później wystarczy je odgrzać w tosterze. Warto też wiedzieć, że gofry nadają się także do zamrażania. Następnie po lekkim rozmrożeniu wystarczy krótko odświeżyć je w tosterze lub w nagrzanym piekarniku.

Syrop klonowy. Co warto wiedzieć?

Sięgamy po niego coraz chętniej, a przepisy na dania z tym dodatkiem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Syrop klonowy to ciekawy smak, o czym każdy z nas może się przekonać w bardzo prosty sposób. Co jednak wiemy na temat jego wartości odżywczej? Czy dieta z jego udziałem będzie miała dobry wpływ na nasze zdrowie?

Syrop klonowy to płynne złoto Kanady oraz wielki przysmak dla tych, którzy kochają słodkie potrawy. Syrop ten pozyskiwany jest pnia drzewa klonowego, a najlepszym okresem na jego zbieranie jest wczesna wiosna. Syrop ten ceniony jest ze względu na ciekawy smak oraz na sporą wartość odżywczą. Znajduje się w nim wiele przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B.

Syrop klonowy jest też ceniony jako źródło wielu ważnych dla naszego organizmu minerałów. Dzięki zawartości manganu, ten słodki dodatek pomaga w walce ze złym cholesterolem, z kolei obecność cynku sprawia, że nasza skóra piękniej wygląda. Syrop klonowy może też sprawić, że zwykłe dania nabiorą wyjątkowego charakteru.

Obecność tego dodatku często uwzględniają przepisy na gofry i naleśniki, bywa on również wykorzystywany jako dodatek do domowych wypieków. Syropem klonowym można też osłodzić herbatę, a nawet…dania mięsne. Doskonale pasuje on do kurczaka, choć nie brak osób, które syropem klonowym doprawiają wieprzowinę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*