Kulinarne ABC na udane dania obiadowe

Gotowanie i energia z tego pochodząca

Przygotowywanie posiłków to czynność wykonywana od zarania dziejów. Co prawda, że posiłki człowieka pierwotnego różniły się bardzo od tych przygotowywanych na przykład w starożytności. A potrawy starożytne w niczym nie są podobne do współczesnych dań. Pod względem kulinarnym jedno tylko łączy wszystkie tysiąclecia.

A mianowicie to, że człowiek zawsze potrzebował pokarmu i zawsze musiał go zdobywać i przygotowywać do zjedzenia. Kiedyś wystarczyło upolowanie zwierzęcia, obdarcie zwierzyny ze skóry, pokrojenie i jedzenie. Wiele tysiącleci później było to już upieczenie lub ugotowanie mięsa pochodzącego z upolowanej lub wyhodowanej zwierzyny. Dziś gotowanie jest sztuką kulinarną. Istnieją wspaniałe przepisy kulinarne. I wciąż powstają nowe, pyszne i estetycznie wyglądające dania.

Czym jest gotowanie?

Gotowanie to nie tylko samodzielne przyrządzanie zdrowych posiłków, lecz to także zasadniczy element wpływający na zdrowie naszego organizmu i na naszą równowagę psychiczną. Gotowanie daje możliwość doskonalenia sztuki kulinarnej, pozwala wykazać się umiejętnościami kulinarnymi, daje możliwość troszczenia się o życie własne i życie najbliższych. Gotujemy według sprawdzonych przepisów, które znaleźć można na prostepesto.pl.

Gotowanie daje także możliwość odprężenia się, zdobywania energii i poczucia szczęścia.

Zdecydowana większość ludzi lubi gotować, lecz niestety nie wszyscy. Nie przepadają za tym zajęciem zazwyczaj ci, którzy sami niewiele jedzą. I z tego powodu nie potrafią gotować. To wszystko sprawia, że gotowanie ich męczy. Jest dla nich torturą i wywołuje stres, gdy rodzina domaga się obiadu.

Jak celebrować gotowanie?

Gotowanie wymaga zaangażowania nie tylko ciała, ale także umysłu i serca. Dlatego podczas przygotowywania posiłków nie należy wykonywać innych zajęć, a tylko poświęcić się sztuce kulinarnej. Wówczas gotowanie stanie się przyjemnością, a nie stresem i koniecznością. Ponadto gotowanie odrywa nasze myśli od codzienności, a kieruje na drogi duchowe. Nie bez znaczenia jest też fakt, że gotowanie ma wielki wpływ na nasze zdrowie fizyczne. Przysłowie hinduskie mówi “dbaj o swoje ciało, aby twoja dusza miała ochotę w nim pozostać”.

Dla wielu osób gotowanie jest połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Ważne jest to, aby podczas gotowania nie wykonywać czynności w pośpiechu. Lecz wszystko robić w kuchni spokojnie, powoli, rozważnie. A wtedy przygotowywanie posiłków stanie się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Ważne jest również to, aby kuchnia była nieskazitelnie czysta i uporządkowana. Aby wszystko znajdowało się w na swoim miejscu, a zapasy były uzupełnione. Wtedy w pełni można poczuć uroki gotowania zdrowych posiłków dla siebie i swoich najbliższych.

Energia płynąca z prac ręcznych

Dziś podczas przygotowywania posiłków korzystamy z wielu urządzeń technicznych, które nas wyręczają i ułatwiają pracę. Dzięki nim praca w kuchni wykonywana jest szybciej, co daje możliwość oszczędzania czasu. Lecz przygotowywanie posiłków własnymi rękami zwiększa siłę witalną dania. Podczas ręcznego przygotowywania posiłków siła życiowa jest przekazywana produktowi za pomocą dłoni kucharza. Naukowcy badający energię ludzi zauważyli, że woda pod wpływem dotyku ręki człowieka zmienia swoją strukturę. Nie każdy wie, że energia życiowa zwana energią “ki” daje nam większą siłę niż najlepsze substancje odżywcze dostępne w aptekach i sklepach.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*