Przepis | Strona główna | Kuchnia Żydowska | Tradycyjny żydowski czulent
Tradycyjny żydowski czulent

Tradycyjny żydowski czulent

Tradycja żydowska może nam dostarczyć wielu inspiracji do przygotowywania smacznych potraw. Potrawy te mogą nieznacznie różnić się w zależności od regionu czy lokalnej tradycji, ogólne zasady ich przyrządzania są jednak do siebie podobne. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań żydowskich jest czulent – możemy go określić mianem gulaszu, który powstaje na skutek wolnego gotowania. Jest spożywany w szabat. Czulent możemy przygotować w wolnowarze lub kilkukrotnie go podgrzewać – z uwagi na to, że tradycyjnie w szabat nie wolno było rozpalać ognia, potrawę przygotowywano wcześniej i przez noc trzymano w rozgrzanym piecu, w miejscu zwanym szabaśnikiem. Możemy go także upiec w piekarniku.

Z jakich składników przygotować najlepszy czulent? Podstawę stanowi dobre i koszerne mięso, rośliny strączkowe (najczęściej fasola lub ciecierzyca) oraz kasza – zwykle jęczmienna, jaglana albo pęczak. Rzadziej dodaje się także ugotowane jajka lub ziemniaki. Do doprawienia czulentu wykorzystamy przede wszystkim cebulę i czosnek, które wzbogacą jego smak oraz podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz.

Tradycyjny żydowski czulent

5 z 2 głosy
Autor: Przepis czytelnka Danie: ObiadKuchnia: ŻydowskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

7

godz. 
Kalorie

290

kcal

Tradycja żydowska dostarcza inspiracji do przygotowywania potraw. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań żydowskich jest czulent.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 mostka wołowego

  • 200 g 200 fasoli jaś

  • 2 2 cebule

  • 2 łyżki 2 oleju

  • 8 8 ziemniaków

  • 5 łyżek 5 pęczaku

  • 3 ząbki 3 czosnku

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  • Fasolę namaczamy przez całą noc.
  • Następnego dnia kroimy w kawałki mięso, ziemniaki kroimy w plasterki, czosnek siekamy, a pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor.
    Przygotowujemy duży garnek i umieszczamy w nim warstwami: fasolę, mięso, cebulę, czosnek, kaszę pęczak oraz ziemniaki.
  • Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem. Zalewamy wrzącą wodą, która przykryje górną warstwę, całość doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy przez trzy do czterech godzin pod szczelnym przykryciem.
  • Inny sposób przygotowania czulentu to upieczenie go w piekarniku w temperaturze 150 stopni C. Danie podajemy posypane siekaną natką pietruszki. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*