Tradycja żydowska może nam dostarczyć wielu inspiracji do przygotowywania smacznych potraw. Potrawy te mogą nieznacznie różnić się w zależności od regionu czy lokalnej tradycji, ogólne zasady ich przyrządzania są jednak do siebie podobne. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań żydowskich jest czulent – możemy go określić mianem gulaszu, który powstaje na skutek wolnego gotowania. Jest spożywany w szabat. Czulent możemy przygotować w wolnowarze lub kilkukrotnie go podgrzewać – z uwagi na to, że tradycyjnie w szabat nie wolno było rozpalać ognia, potrawę przygotowywano wcześniej i przez noc trzymano w rozgrzanym piecu, w miejscu zwanym szabaśnikiem. Możemy go także upiec w piekarniku.
Z jakich składników przygotować najlepszy czulent? Podstawę stanowi dobre i koszerne mięso, rośliny strączkowe (najczęściej fasola lub ciecierzyca) oraz kasza – zwykle jęczmienna, jaglana albo pęczak. Rzadziej dodaje się także ugotowane jajka lub ziemniaki. Do doprawienia czulentu wykorzystamy przede wszystkim cebulę i czosnek, które wzbogacą jego smak oraz podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz.