Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem
Czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem

Czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem

Barszcz czerwony to zupa którą można spożywać na wiele sposobów. Są tacy którzy barszcz piją z kubka. Inni natomiast tę buraczaną zupę jedzą w talerzu z ziemniakami, krokietami lub uszkami. Każda forma podania zwiastuje kulinarny sukces, pod warunkiem że podajemy swojski barszczyk, przyrządzony przez nas samych. Barszcz z torebki nie wchodzi w grę!

Czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem

5 od 14 osób
Autor: ProstePesto Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwa
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

105

kcal

Prawdziwy barszcz czerwony o przepięknym odcieniu i tradycyjnym smaku. Najprostszy przepis na ugotowanie pysznego czerwonego barszczu.

Składniki:

  • 200 g mięsa wołowego rosołowego

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 cebula

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 4 buraki czerwone

  • 150 ml koncentratu barszczu w butelce (koniecznie z firmy Krakus)

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 3 liście laurowe

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Gotowanie rozpoczynamy od ugotowania bulionu warzywno mięsnego. Kawałek mięsa wołowego wkładamy do garnka wraz z jarzynami: cebulą, kawałkiem pora oraz pokrojonymi: korzeniem pietruszki, marchewką, selerem.
  • Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Wlewamy 1,5 litra zimnej wody. Gotujemy 120 minut do uzyskania esencjonalnego rosołu.
  • Po tym czasie nasz bulion przelewamy przez sito do drugiego garnka. Do gorącego wywaru wkładamy obrane i pokrojone w plasterki buraki. Gotujemy 20 minut.
  • Wlewamy koncentrat barszczu w odmierzonej ilości. Barszcz doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy z ognia. Od tej chwili nie należy już barszczu gotować, by zachować estetyczny odcień zupy.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z uszkami, gotowanymi ziemniakami lub krokietami. Barszcz czerwony możemy podawać także na drugi dzień po przyrządzeniu, wtedy smakuje jeszcze lepiej.

Uwagi:

  • Koniecznie polecam użyć koncentratu barszczu firmy Krakus. Wypróbowałam już wiele koncentratów i ten nadaje najlepszy smak. Przede wszystkim nie jest gorzkim, jak te z pozostałych firm.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*