Czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem

Czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem

Barszcz czerwony to zupa którą można spożywać na wiele sposobów. Są tacy którzy barszcz piją z kubka. Inni natomiast tę buraczaną zupę jedzą w talerzu z ziemniakami, krokietami lub uszkami. Każda forma podania zwiastuje kulinarny sukces, pod warunkiem że podajemy swojski barszczyk, przyrządzony przez nas samych. Barszcz z torebki nie wchodzi w grę!

Czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem

4 z 21 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwa
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

105

kcal

Prawdziwy barszcz czerwony o przepięknym odcieniu i tradycyjnym smaku. Najprostszy przepis na ugotowanie pysznego czerwonego barszczu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 mięsa wołowego rosołowego

  • 2 2 marchewki

  • 1 korzeń 1 pietruszki

  • 1 1 cebula

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 4 4 buraki czerwone

  • 150 ml 150 koncentratu barszczu w butelce (koniecznie z firmy Krakus)

  • 3 ziarna 3 ziela angielskiego,

  • 3 3 liście laurowe

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Gotowanie rozpoczynamy od ugotowania bulionu warzywno mięsnego. Kawałek mięsa wołowego wkładamy do garnka wraz z jarzynami: cebulą, kawałkiem pora oraz pokrojonymi: korzeniem pietruszki, marchewką, selerem.
  • Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Wlewamy 1,5 litra zimnej wody. Gotujemy 120 minut do uzyskania esencjonalnego rosołu.
  • Po tym czasie nasz bulion przelewamy przez sito do drugiego garnka. Do gorącego wywaru wkładamy obrane i pokrojone w plasterki buraki. Gotujemy 20 minut.
  • Wlewamy koncentrat barszczu w odmierzonej ilości. Barszcz doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy z ognia. Od tej chwili nie należy już barszczu gotować, by zachować estetyczny odcień zupy.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z uszkami, gotowanymi ziemniakami lub krokietami. Barszcz czerwony możemy podawać także na drugi dzień po przyrządzeniu, wtedy smakuje jeszcze lepiej.

Uwagi:

  • Koniecznie polecam użyć koncentratu barszczu firmy Krakus. Wypróbowałam już wiele koncentratów i ten nadaje najlepszy smak. Przede wszystkim nie jest gorzkim, jak te z pozostałych firm.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Barszcz czerwony to tradycyjna zupa pochodząca z kuchni wschodnioeuropejskiej, szczególnie popularna w Polsce, Ukrainie, Rosji i Białorusi. Charakteryzuje się głęboką czerwoną barwą, którą zawdzięcza głównemu składnikowi, jakim są buraki. Kolor potrawy może wahać się od jasnoczerwonego do ciemnobordowego, w zależności od użytych składników i metody gotowania.

Jego smak jest wyjątkowy, lekko słodkawy od buraków, ale równocześnie kwaskowaty, co często osiągane jest poprzez fermentację składników lub dodanie soku z cytryny. W wielu wariantach barszczu można wyczuć subtelne nuty przypraw, takich jak liść laurowy, ziele angielskie czy czosnek. Konsystencja zupy jest zazwyczaj płynna, ale w zależności od preferencji może być bardziej lub mniej gęsta. Często podaje się go z dodatkiem ziemniaków, fasoli, czy uszek – tradycyjnych małych pierożków wypełnionych farszem grzybowym lub kapustnym, zwłaszcza podczas wigilijnego wieczoru w Polsce. W niektórych wersjach barszczu, zwłaszcza na Ukrainie, do zupy dodawane są również śmietana, mięso i kawałki warzyw, czyniąc ją bardziej sycącą i bogatą w smaku. Wielu ludzi uważa, że barszcz czerwony smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy składniki dobrze się przegryzają i aromaty mieszają się ze sobą.

Nie tylko smak, ale także tradycja i kultura otaczająca barszcz czynią go wyjątkową potrawą, która łączy pokolenia i przypomina o ważnych momentach w życiu rodziny.

Wigilijny barszcz czerwony

Barszcz czerwony jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań serwowanych podczas Wigilii w Polsce. Jest ważnym elementem tradycyjnej wieczerzy wigilijnej i obecny na niemal każdym świątecznym stole w polskich domach. Tradycyjnie barszcz wigilijny nie zawiera mięsa, zgodnie z postnym charakterem Wigilii. W tym specjalnym dniu barszcz jest klarowny, o intensywnej czerwonej barwie i specyficznym, lekko kwaskowatym smaku.

Do barszczu często dodaje się małe pierożki zwane “uszka”, które są nadziewane farszem z grzybów leśnych, najczęściej z suszonych borowików lub podgrzybków, oraz cebuli. Te małe pierożki dodają zupie wyjątkowego charakteru i głębi smaku. Nazwa “uszka” pochodzi od ich charakterystycznego kształtu, który przypomina małe uszy.

Chociaż barszcz czerwony jest popularny w Polsce przez cały rok, to jest coś wyjątkowego w tej wigilijnej wersji, która przypomina o tradycjach, rodzinnych spotkaniach i magii nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. W wielu polskich domach wierzy się, że skosztowanie barszczu czerwonego podczas Wigilii przyniesie szczęście w nadchodzącym roku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*