Przepis | Strona główna | Blog | Gotuj jak szef kuchni. Praktyczne Porady
Gotuj jak szef kuchni. Porady

Gotuj jak szef kuchni. Praktyczne Porady

Zachęcani sukcesem programów telewizyjnych takich jak “Top Chef”, “Master Chef” czy “A Near Perfect Dinner”, pragniemy też być mistrzami w naszej kuchni. Możesz się teraz wyposażyć bez rozbijania skarbonki. Podążaj za naszymi dobrymi planami!

Gotuj jak szef kuchni. Porady

Odtwarzanie delikatnych ostrzy

Noże są flagowymi naczyniami każdego dobrego kucharza i odgrywają kluczową rolę w prawidłowym przygotowaniu potrawy. Krojenie lub obieranie warzyw, podnoszenie filetów rybnych lub siekanie mięsa… Nie tylko każde ostrze może być użyte do dowolnego celu! Ideałem jest więc posiadanie w swojej kuchni bloku 5 noży do najbardziej klasycznych zastosowań. Wybierz modele od 200 zł, aby mieć noże godne szefa kuchni. Jeszcze bardziej dostępne są pudełka zawierające 2 lub 3 noże od 50 zł, które można znaleźć w sklepach takich jak IKEA lub sklepach specjalizujących się w przygotowaniu potraw kulinarnych.

Nie zapomnij o słynnej desce do krojenia, aby uniknąć uszkodzenia powierzchni roboczej. To do ciebie należy wybór materiału, który ci odpowiada! Istnieją różne rodzaje desek do krojenia: polipropylenowe, marmurowe, drewniane lub bambusowe, każda w swoim własnym stylu i z własnym materiałem! Dobrze wiedzieć: polipropylen lub marmur będą łatwiejsze do czyszczenia gąbką niż modele drewniane. Sztuczki babci pomogą ci nawet przywrócić im blask.

Misja: doskonałe gotowanie

Dzięki żeliwnemu piekarnikowi, można długo gotować smaczne dania z całego świata na wolnym ogniu. Jagnięcina, wieprzowina z sosem chińskim, kolombo ze słodkimi ziemniakami lub kurczak z grzybami, wszystko mu pasuje! Idealnie, materiał ten dostosowuje się do wszystkich energii gotowania (gazowej, ceramicznej, indukcyjnej).

W naczyniu piekarnika XXL wykonanym z powlekanej teflonem stali nierdzewnej, możesz w nim gotować posiłki swojej rodziny! Twój wybór: makaron lub zapiekanka warzywna, lasagne lub ryba. Należy jednak uważać, aby nie uszkodzić powłoki podczas podawania, pamiętając o użyciu odpowiednich szpatułek.

Wreszcie, tradycyjne i uniwersalne (często bardzo przystępne cenowo) kamionkowe naczynia z łatwością przejdą z piekarnika na stół, ale także pójdą w mikrofalówce, a nawet w zamrażarce. Do dań pikantnych lub słodkich kamionka bardzo dobrze nadaje się do miękkich ciastek, takich jak pudding gruszkowy lub jabłkowy. Pamiętaj, żeby je wcześniej posmarować masłem!

W końcu, aby zrobić terriny jak szef kuchni, wyjmujemy porcelanowe pudełka z naczyniem, chodakiem i podziałką. Postępuj zgodnie z przepisem i sprawdź gotowanie w dokładnym zakresie za pomocą termometru kuchennego. Sonda z cyfrowym wyświetlaczem lub w formie łopatki jest niezbędnym sprzymierzeńcem dla udanego gotowania mięsa, temperatury czekolady, przy jednoczesnym poszanowaniu łańcucha chłodniczego. Niezbędny dla każdego szanującego się kucharza!

Niezbędne akcesoria

Wreszcie, kucharz amator lub pasjonat, czym byłaby twoja kuchnia bez prawdziwych naczyń kuchennych? Od rondla z pokrywką, poprzez patelnię, gulasz i delikatesy, wszystkie dostępne w różnych rozmiarach, są niezbędne podczas przygotowywania prawdziwego posiłku od A do Z.

Mięso lub ryba, sos, deser i warzywa, każdy składnik ma swoje własne opakowanie! Podobają nam się naczynia tej marki wykonane we Francji Sitram, których grube dno ze stali nierdzewnej nadaje się do wszystkich rodzajów gotowania. Ponadto, jego wewnętrzne oznaczenie litrażu jest bardzo praktyczne w użyciu. Do zaoferowania lub do zaoferowania przed posiedzeniem do jedzenia!

Bardziej przystępna cenowo, marka Tefal oferuje naczynia kuchenne z wyjmowanymi uchwytami. Pozwala to zaoszczędzić miejsce w szafkach.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*