Przepis | Strona główna | Blog | Gyros w tortilli – domowy fast food
Gyros w tortilli - domowy fast food

Gyros w tortilli – domowy fast food

Od dawna wiadomo, że jedzenie w domu stworzone z miłością i pasją jest dużo smaczniejsze od tego w restauracji. Są oczywiście wyjątki, gdzie kucharz na przykład pochodzi z danego kraju i przygotowuje pyszne, oryginalne jedzenie, trudne do odtworzenia w domu. Ale są to sytuację bardzo rzadkie.

Gyros w tortilli - domowy fast food

W dobie wszechobecnego internetu, dostępu do mnóstwa przepisów i wskazówek jak przygotować określone danie, jesteśmy w stanie od podstaw stworzyć coś wyjątkowego. Ostatnio bardzo popularna w naszym kraju jest kuchnia grecka. Kuchnia z tych rejonów Europy jest aromatyczna i zdrowa. Troszkę wzorowany na tureckim kebabie, ten mięsny przysmak, jakim jest gyros, przypadł do gustu wielu ludziom. Właściwie wykonać możemy to danie z dowolnego mięsa.

W zależności od tego czy wybierzemy przykładowo kurczaka bądź też cielęcinę to dostosowujemy długość marynowania i stopień doprawienia. Pamiętajmy, że przyprawy stosowane do gyrosa, są bardzo wyraziste, a więc musimy uważać, aby smak mięsa również był rozpoznawalny. Przyprawy, z których korzystamy, są popularne i ogólnie dostępne. To: sól, czosnek, kolendra, ziarna gorczycy, sodka i ostra papryka, rozmaryn, oregano, tymianek, pieprz, kozieradka. To z nich możemy stworzyć domową mieszankę idealną do gyrosa. Mieszankę tych przypraw ugniatamy w moździerzu, a następnie marynujemy w niej, mięso pokrojone w paseczki grubości 2 centymetrów.

Zamarynowane mięso kurczaka możemy nabić na wykałaczki i wstawić taki usztywniony patyczkami stosik mięska do piekarnika. Na początku opiekamy około 10 min w temperaturze 180 stopni, następnie przykrywamy mięso papierem do pieczenia lub folia aluminiowa i trzymamy jeszcze 15 do 25 min, nie zmieniając temperatury. Jeśli lubimy przypieczone lekko mięso, to pięć minut przed wyjęciem możemy zdjąć papier bądź folie i podkręcić temperaturę na 220 stopni. Tak naprawdę wszystko zależy jak dużą ilość mięsa przygotowujemy. Jeśli chodzi o cielęcinę bądź inne mięso podwajamy czas pieczenia. Tak przygotowane mięso skrawamy jako bardzo cienkie plasterki. Jeszcze łatwiejsze będzie przygotowanie mięsa na patelni. Początkujący mogą w ten sposób zrobić gyros, ale pamiętajmy wtedy, aby bardzo cienko pokroić mięso.

Gyros podajemy tradycyjnie w chlebku pita, ale w placuszkach tortilla będzie równie pyszny. Tortilla możemy kupić gotową. Jest też prosty sposób na wykonanie około 12 placków tortilla w domu. Wystarcza 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki roztopionego masła, 200 ml wody gorącej i szczypta soli. Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie bierzemy po małej kulce ciasta, rozwałkowujemy na bardzo cienki placek i smażymy na bardzo rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli placki przygotowujemy wcześniej, to przykładajmy je wilgotną a ściereczką, gdyż mogą zacząć wysychać.
Gyros świetnie pasuje do sałatki greckiej. Sałaty, pomidorki, czerwona cebula, ogórek, ser feta i oliwki to przepyszna kompozycja, która możemy wkomponować w nasze placki tortilla.

Zaskoczmy rodzinę lub przyjaciół i przygotujmy ten zdrowy domowy fast food. To powszechne i smakowite danie więc każdy będzie zjadał z apetytem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*