Przepis | Strona główna | Kuchnia Turecka | Prosta sałatka gyros shoarma
Prosta i szybka sałatka gyros

Prosta sałatka gyros shoarma

Sałatki to niezbędny element każdej dobrej imprezy oraz każdego przyjęcia. Są lekkie, pyszne i bardzo pożywne. Nie muszą być tylko dodatkiem ale bardzo często stanowią samodzielny posiłek. Dlatego też tak chętnie je przygotowujemy. Warto jednak nieco poeksperymentować i zamiast tradycyjnych sałatek wypróbować zupełnie nowe przepisy. Udanym pomysłem będzie sałatka gyros. Wzięła ona swoją nazwę od popularnej potrawy i sposobu przyrządzania mięsa. Sałatka gyros shoarma nie tylko dobrze smakuje ale również świetnie zaprezentuje się na każdym stole. Koniecznie też sprawdź przepis na sałatkę gyros z sosem czosnkowym oraz sałatkę gyros z kapustą pekińską i brzoskwinią.

Prosta i szybka sałatka gyros shoarma

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: SałatkaKuchnia: TureckaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

245

kcal

Sałatki to niezbędny element każdej dobrej imprezy oraz każdego przyjęcia. Są lekkie, pyszne i bardzo pożywne. Nie muszą być tylko dodatkiem.

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka

  • 1 średnia czerwona cebula

  • 1 duży por

  • 1 słoik korniszonów

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1/2 kapusty pekińskiej

  • 1 czerwona papryka

  • 4 łyżki ketchupu

  • 2 łyżkii oleju

  • 150 ml majonezu

  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa

  • 150 ml jogurtu greckiego


Sposób przygotowania:

  • Zacznij od opłukania, osuszenia i oczyszczenia mięsa. Następnie pokrój je w kostkę i oprósz przyprawą do gyrosa, odstaw na pół godziny.
  • Przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w ćwiartki i w plasterki, oprósz solą. Odetnij liście, korzeń i zewnętrzne warstwy pora, przekrój wzdłuż na ćwiartki i opłukaj. Posiekaj a następnie opłucz wrzątkiem i osusz. Ogórki pokrój w drobną kostkę, paprykę również w kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy a kapustę pekińską opłukaj, odsącz i poszatkuj.
  • Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i przesmażaj z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru (około dziesięć minut). Podczas smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Gdy mięso będzie gotowe, ułóż je na dnie przygotowanej salaterki. Polej ketchupem, wyżej ułóż plasterki cebuli, ogórki, kukurydzę, pora, paprykę, majonez wymieszany z jogurtem a na wierzch kapustę pekińską. W ten sposób uzyskasz kolorowe warstwy sałatki gyros. Smacznego!

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*