Strona główna | Dania główne | Haluszki z bryndzą i karmelizowanym boczkiem
Haluszki z bryndzą i karmelizowanym boczkiem

Haluszki z bryndzą i karmelizowanym boczkiem

Haluszki to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej, dostępne praktycznie na każdym kroku w tamtejszym rejonie. Haluszki to nic innego jak kluski ziemniaczane otulone sosem z owczego sera – bryndzy, podane z chrupiącymi skwarkami z boczku. Bryndzové halušky w zależności od regionu Słowacji przygotowywane są w nieco innych proporcjach. Podany poniżej przepis jest najbardziej popularny i według mnie najsmaczniejszy.

Bryndzové halušky – bryndzowe haluszki z chipsami z boczku

5 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: SłowackaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

250

kcal

Tarte kluski ziemniaczane – haluszki z płynną bryndzą i chipsami z boczku. Tradycyjne danie kuchni słowackiej.

Składniki:

  • HALUSZKI
  • 500 g surowych ziemniaków

  • 120 g mąki pszennej typ 550

  • 1/3 łyżeczki soli

  • DODATKOWO
  • 150 g boczku parzonego

  • 50 ml mleka

  • 130 g bryndzy

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %

  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  • Surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Po starciu ziemniaków wymieszaj je z potrzebną ilością mąki – 120 g i dodaj 1/3 łyżeczki soli. Z masy wyrób jednolite, lepkie ciasto i uformuj z niego dużą kulę.
  • W garnku zagotuj 1,5 litra wody z 1/3 łyżeczki soli. Gotowanie klusek podziel na 2 tury, gdyż zbyt duża ilość gotowanych haluszków jednocześnie może skutkować ich posklejaniem.
  • Przygotuj teraz tarło o jak największych oczkach. Kiedy woda zacznie wrzeć, na tarle ścieraj ciasto bezpośrednio do gotującej się wody. Haluszki gotuj przez 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wrzątku.
  • Po ugotowaniu wyłów je łyżką cedzakową i umieść w rondelku, przepłukaj chłodną wodą. Do rondelka z kluskami dodaj mleko i bryndzę. Podgrzewając doprowadź do rozpuszczenia bryndzy.
  • Boczek pokrój w listki i podsmaż go na patelni. Powinien skarmelizować się, przyrumienić, nabrać chrupkości i wytopić tłuszcz.
  • Kluseczki z bryndzą nałóż na talerz. Udekoruj keksem kwaśnej śmietany, chipsami z boczku i natką pietruszki.

2 komentarze

  1. KuchnieŚwiata

    najlepszy specjał kuchni słowackiej

  2. słowackie haluszki z bryndzą są przepyszne, szczególnie z dużą ilością smażonego boczku

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*