Przepis | Strona główna | Fast Food | Hot dogi z karmelizowaną cebulką i papryką
Hot dogi z karmelizowaną cebulką i papryką

Hot dogi z karmelizowaną cebulką i papryką

U nas hot dog to pomysł na śniadanie. Gdy nie wiemy co zrobić a chcielibyśmy coś na szybko i na ciepło, to hot dog jest przeważnie w czołówce. A można je robić nie tylko z parówek. Można z frankfurterek, białych kiełbasek czy też innych jakie tylko nam wpadną w ręce. Jeśli chodzi o dodatki, mogą być z surówkami, sałatami, cebulą, papryką, wszystkim tym, co mamy w lodówce. Tym razem proponujemy hot doga z karmelizowaną cebulką i papryką.

Hot dogi z karmelizowaną cebulką i papryką

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

160

kcal

Prezentujemy prosty przepis na hot doga z karmelizowaną cebulką i papryką. Do tego liść sałaty. Bułka podpiekana, chrupiąca, pyszna. Można użyć zwykłej parówki albo białej kiełbaski.

Składniki:

  • 4 bułki do hot dogów

  • 4 parówki lub inne kiełbaski (np. białe)

  • 1 mała czerwona papryka

  • 2 średnie czerwone lub białe cebule

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru

  • po kilka listków mieszanych sałat

  • sól i pieprz do smaku

  • olej

  • zioła lub kiełki do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzejmy masło z łyżeczką oleju. Wrzućmy posiekaną wcześniej w plastry czerwoną (lub białą) cebulę. Wsypmy cukier.
  • Całość duśmy na małym płomieniu przez pół godziny czasu, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż cebula zmięknie i skarmelizuje się. Doprawmy na koniec solą i mielonym pieprzem czarnym.
  • Oczyśćmy i drobno posiekajmy strąk czerwonej papryki. Opłuczmy i osuszmy liście sałat.
  • Parówki ugotujmy. Jeśli robimy hot-dogi z białej kiełbaski to kiełbaski smażmy na złoty kolor na 2 łyżkach oleju.
  • Bułki natnijmy wzdłuż, ale nie rozcinajmy do końca. Opieczmy w piekarniku lub na suchej patelni.
  • Ciepłe pieczywo napełnijmy karmelizowaną cebulką i listkami sałat. Nałóżmy kiełbaski. Posypmy papryką. Hot dogi udekorujmy jeszcze ziołami lub kiełkami.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*