Jajka po szkocku w mięsie mielonym

Jajka po szkocku w mięsie mielonym

Wielkanocne przysmaki głównie opierają się na śniadaniu wielkanocnym: jaja na twardo, wędliny i wędzonki, chrzanik, sałatki. W niektórych domach przysmaki śniadaniowe króluję na stole przez całe święta, je się je na okrągło na śniadanie obiad i kolację. Niekiedy na stoły wkracza żurek lub zupa chrzanowa, na tym pomysły wielkanocnego menu się kończą.

Jednak jeśli jesteś z tych smakoszy którzy woleliby urozmaicić świąteczny jadłospis, możesz przygotować jajka po szkocku z poniższego przepisu. Są to jajka na twardo owinięte masą z mięsa mielonego, chrzanu i musztardy, następnie opanierowane i usmażone na rumiano. Jaja w mięsie możesz podać jako obiad na ciepło ale także na zimno, po całkowitym wystudzeniu. Najlepiej komponują się z chrzanem jajecznym i sosem tatarskim domowej roboty. Na wielkanocny obiad będą jak znalazł.

Jajka po szkocku w mięsie mielonym

Jajka po szkocku w mięsie mielonym

5.0 z 1 głos
Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

170

kcal

Jajka po szkocku, czyli jaja na twardo opatulone mięsem mielonym. Najlepiej smakują z domowym sosem tatarskim, na ciepło i na zimno.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • JAJA W MIĘSIE MIELONYM
  • 4 jajka kurze ściółkowe S, ugotowane na twardo

  • 2 jajka surowe

  • 1 cebula żółta, mniejsza

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoika

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • olej rzepakowy

  • mąka pszenna do obtoczenia

  • bułka tarta do panierowania


Sposób przygotowania:

  • 4 jajka ugotuj na twardo przez 6 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia wody. Po ugotowaniu jajka natychmiast zalej chłodną wodą i pozostaw do wystudzenia w zimnej kąpieli na kilka minut. Ołup z łupinek.
  • Cebulkę poszatkuj w drobno, zrumień ją na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Mięso mielone przełóż do miski, zagnieć je dłońmi rozdrabniając strukturę na papkę. Następnie zagnieć w jedną masę: mięso mielone, rumianą cebulkę, musztardę, chrzan, sól i pieprz.
  • Masę mięsną podziel na 4 równe części, każde jajo na twardo obtocz szczelnie mięsem mielonym z dodatkami. Roladki owiń srebrną folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut, gdzie stężeją zachowując swój kształt.
  • Schłodzone roladki opanieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Od razu obsmaż z każdej ze stron na rozgrzanej patelni (może być patelnia grillowa) z odrobiną oleju rzepakowego, aż się zezłocą. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwuj na gorąco lub na zimno z sosem tatarskim lub chrzanem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*