Smak pigwy, podobnie jak jej dobroczynne właściwości, różni się od innych owoców. Ten owoc nie jest tak piękny jak jabłko (nie ma błyszczącej skórki) i nie jest tak słodki jak gruszka. Ale z drugiej strony pigwa jest bardzo pachnąca i pożyteczna dla organizmu, chociaż jest jednym z tych nielicznych owoców, które dość trudno jest jeść na surowo. W tym celu wiele osób niezasłużenie ignoruje pigwę, wyłączając ją ze swojej diety.
Pigwa to jeden z ostatnich owoców roku. Odmiany wczesne zbierane są we wrześniu, późne w ostatnich dniach października, na początku listopada. Wczesne odmiany pigwy można spożywać od razu. U pigwy późnej dojrzałość technologiczną obserwuje się po 20-40 dniach od zbioru. W tych dniach znacznie poprawia się smak owoców, konsystencja, kolor i zapach.
Korzyści z jedzenia pigwy
Pigwa to bardzo zdrowy owoc. Zawiera błonnik oraz witaminy i minerały ważne dla organizmu człowieka. To sprawia, że owoc jest doskonałym produktem dietetycznym. Wprawdzie zawiera niewielką ilość witamin C, z grupy B, miedzi, żelaza, potasu z magnezem, ale pod względem kaloryczności najlepiej nadaje się dla osób będących na diecie.
Jednocześnie owoc jest niemal liderem pod względem zawartości przeciwutleniaczy. Naukowcy udowodnili, że przeciwutleniacze obecne w pigwie wraz z flawonoidami chronią przed chorobami przewlekłymi i wzmacniają serce. Pigwa to owoc, który polecany jest kobietom w ciąży, zwłaszcza we wczesnych stadiach. Faktem jest, że ten owoc łagodzi objawy tak powszechnych objawów w tak delikatnym okresie, jak nudności i wymioty. Od czasów starożytnych ludzkość wykorzystuje pigwę w medycynie ludowej do leczenia różnych zaburzeń trawienia. Również ten owoc dobrze radzi sobie z nieprzyjemnymi objawami zgagi.
Udowodniono, że pigwa jest w stanie chronić organizm ludzki przed niektórymi rodzajami objawów alergicznych. Ten owoc hamuje aktywność niektórych komórek odpornościowych. Jest nawet lekarstwo z pigwy. Ogólnie pigwa doskonale nadaje się do utrzymywania odporności ze względu na swoje właściwości antybakteryjne.
Spożywanie pigwy
W przeciwieństwie do jabłek i gruszek pigwy rzadko są spożywane na surowo. Nawet dojrzały owoc ma kwaskowatość i cierpkość. Dlatego przygotowują z owoców:
- dżem;
- chiantii;
- kompot;
- marmolada;
- owoce kandyzowane;
- sosy do mięsa.
Uwaga! Przed gotowaniem nasiona pigwy są usuwane, ponieważ zawierają trujące związki.
Pigwę trudno obrać i pokroić. Wymaga to mocnego i bardzo ostrego noża. Istnieją również słodkie odmiany tego owocu. Nie muszą być poddawane obróbce cieplnej. Do spożycia nadaje się również zwykła pigwa. Przed zjedzeniem trzeba zrobić następne:
- pokroić owoce na plasterki;
- włożyć plastry do rondla z odrobiną wody i cukru;
- doprowadzić do wrzenia bez gotowania.
Po ostygnięciu plasterków można je zjeść. Nie będzie zbyteczne dodawanie do pigwy nie tylko cukru, ale także różnych przypraw, takich jak cynamon, imbir, kardamon.
Przeciwwskazania do jedzenia pigwy
- Pigwa nie jest zalecana dla osób cierpiących na przewlekłe zaparcia.
- Puch na skórze płodu może powodować kaszel i uszkadzać krtań.
- Nie można jeść kości, ponieważ zawierają one szkodliwe substancje.
Pigwa to zdrowy owoc, choć o dość specyficznym smaku. Zdecydowanie powinien znaleźć się w Twojej diecie, ponieważ owoc pomaga wzmocnić układ odpornościowy i aktywnie walczy z przeziębieniem.