Przepis | Strona główna | Blog | Jak przemycić do diety dziecka więcej warzyw
Jak przemycić do diety dziecka więcej warzyw

Jak przemycić do diety dziecka więcej warzyw

Wielu z nas pamięta papkę szpinakową, która towarzyszyła obiadom w przedszkolu lub zielono-pomarańczową maź, która nazywana była groszkiem z marchewką. Nic dziwnego, że dzieci wykazują niewielką chęć jedzenia warzyw z własnej woli, jeśli od najwcześniejszych lat życia przedstawia się je w nieciekawej formie. Wiadomo, że dużo bardziej zachęcające wydają się czekoladowe batoniki, zawierające ogromne ilości cukru i tłuszczu, czy owoce, które zazwyczaj są naturalnie słodkie.

Warzywa mają mniej wyraźny smak, poza tym w niczym nie przypomina on słodkiej przekąski, więc dzieci, które uczą się dopiero racjonalnego myślenia, nie sięgną po nie w pierwszej kolejności. Warzywa są źródłem wielu witamin oraz substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie, dlatego powinny zajmować dużą część codziennej diety. Jak w takim razie sprawić, by najmłodsi nie omijali ich, zjadając kolejne posiłki?

Jak przemycić do diety dziecka więcej warzyw

7 sposobów, by przemycić do diety dziecka więcej warzyw.

1. Chipsy z warzyw.

Dla starszego pokolenia hasło to może brzmieć jeszcze dość egzotycznie, natomiast zastanówmy się- klasyczne chipsy wykonane są przecież z ziemniaków, które są warzywami. Dlaczego w takim razie nie stworzyć chipsów z innych roślin? W ostatnim czasie bardzo często usłyszeć można o chipsach z jarmużu, batatów, marchwi czy chociażby buraka. W przygotowaniu takiej przekąski najważniejsze są przyprawy.

Aby zmienić mdłe warzywa w smaczne talarki idealne do chrupania podczas oglądania bajek, dobierzmy przyprawy, uwzględniając te, które nasza pociecha lubi najbardziej. Dodając do tego nieco oliwy i podpiekając warzywa w piekarniku, możemy sprawić, że stworzymy coś, co dla dziecka będzie bardziej atrakcyjne niż sklepowe słone przekąski. Istnieją też sposoby na chipsy z mikrofali, więc nawet jeśli nie masz piekarnika, możesz spróbować.

Warto zaznaczyć, że oliwa z oliwek jest koniecznością, jeśli chcemy, by chipsy były faktycznie zdrowe, bo ma mnóstwo przeciwutleniaczy, wysoki punkt dymienia i jednocześnie najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, więc smażenie na niej jest najzdrowszą opcją.

2. Pasty warzywne.

Wariacji kanapkowych jest całe mnóstwo. Przykłady dla dzieci pokazują wycinanie wzorków z żółtego sera, robienie oczu z pomidorków koktajlowych, czy sukienek z sałaty. Zamiast tłustego smarowidła, którym jest margaryna, możemy użyć samodzielnie wykonanej pasty warzywnej.

Wystarczy, że do blendera wrzucimy warzywa, dodamy do nich odrobinę przypraw, trochę oliwy, a potem wszystko zmiksujemy i powstanie z tego pasta, która nie tylko będzie smaczna, ale też utrzyma wszystkie dekoracje kanapki na swoim miejscu. Polecić mogę pastę z zielonego groszku z dodatkiem prażonego sezamu (smakuje świetnie), pastę z awokado z dodatkiem słonecznika, albo pastę z fasolą i suszonymi pomidorami.

3. Smoothie.

Koktajle owocowe cieszą się dużą popularnością. Nie ma się co dziwić- są słodkie, mają fantazyjne kolory, a przy tym możemy wlać je w kubek termiczny lub specjalną butelkę i zabrać ze sobą do szkoły, czy do pracy. Pamiętajmy jednak, że owoce mają tak intensywny smak, że z powodzeniem możemy pozwolić sobie dodać do takiej mieszanki jedno lub dwa warzywa. Słodka marchew, jarmuż czy szpinak idealnie nadają się do mieszanek owocowych, wzbogacając ich smak i dodając napojowi dodatkowych pozytywnych właściwości.

4. Pizza i zapiekanki z piekarnika.

Nie od dziś wiadomo, że jakimś magicznym sposobem, wszystkie warzywa wrzucone na ciasto do pizzy i zapieczone z serem smakują o niebo lepiej i nikomu nie przeszkadza chociażby kawałek szpinaku, za którym nie przepada. To jest również idealny sposób na przemycenie warzyw w diecie dziecka. Wariacji każdej pizzy może być mnóstwo, w zależności od tego, co akurat mamy w swojej lodówce.

Jest ogromna szansa na to, że w otoczeniu reszty dodatków, warzywo, którego nie lubi nasza pociecha, nie zostanie nawet zauważone, a co za tym idzie- zjedzone ze smakiem. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z serem, jeśli chcemy, by pizza była zdrowa, a także nie dodawać na nią czerwonego mięsa, które niestety sprzyja powstawaniu szkodliwych stanów zapalnych, co stoi w opozycji do prozdrowotnego, przeciwzapalnego działania warzyw.

5. Ciasta warzywne.

Od pewnego czasu, na profilach kulinarnych królują przepisy na ciasta z dodatkiem warzyw. Trend ten podyktowany jest w większości zapotrzebowaniem na przepisy, które nie zawierają jajek, mleka czy różnego rodzaju mąk. Popularnym ciastem jest ciasto z dodatkiem fasoli. Jej dość neutralny smak powoduje, że nie czuć jej w skończonym wypieku, a ona sama nadaje wilgotności i miękkości naszym wyrobom. W ten sposób można użyć także marchewki, czy ciecierzycy.

6. Frytki.

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, tak samo jak chipsy, mogą być zrobione nie tylko ze standardowego ziemniaka, ale też z wielu innych warzyw, Mogą być zapiekane lub po prostu oprószone przyprawami i podane z ulubionym dipem. Frytki możemy zrobić ze słodkich ziemniaków, marchewki, cukinii z parmezanem oraz różnego rodzaju warzyw korzeniowych. Przy dodatku przypraw, które nasze dziecko lubi najbardziej, mogą stać się ulubioną przekąską.

7. Spaghetti.

Okazuje się, że ta popularna potrawa wcale nie musi zawierać klasycznego makaronu. “Nitki” można zrobić z warzyw za pomocą specjalnego urządzenia. Warzywne spaghetti może być dodatkiem do śniadaniowych kanapek, lunchboxa do szkoły lub przekąską w ciągu dnia. Świetnie sprawdzi się “makaron” z ogórków, cukinii, buraka albo marchewki Dodatek ulubionego sosu zrobi z nich również przepyszną podstawę obiadu.

Świadomość na temat pozytywnego wpływu warzyw na nasze zdrowie i samopoczucie szerzy się coraz bardziej. Po wieloletnim trendzie na fast foody i przetworzone jedzenie zaczynamy dużo bardziej zwracać uwagę na to, co jemy i co podajemy naszym dzieciom. Popularną niechęć do warzyw można skutecznie odwrócić, pokazując dzieciom, że rośliny mogą smakować, a przy odrobinie zaangażowania, mogą być pysznym dodatkiem do każdego dania.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*