Propozycja śniadaniowa dla maluszka będącego na etapie rozszerzania diety. U nas jajochlebki zaserwowałam córeczce w 8 miesiącu życia. Delikatnie usmażone tylko do momentu całkowitego ścięcia jajka, nie ryzykowałabym zbytnio przysmażonymi tostami dla małego brzuszka. Jajochlebki podałam w formie łatwych do złapania paseczków, w towarzystwie owoców. Warto łączyć ze sobą różne różnorodne konsystencje i różnorodne produkty, dziecko chętniej bierze do rączki coś co go ciekawi.
Raczej nie proponowałabym niemowlakowi tostów francuskich na samym początku rozszerzania diety, ale po 1,5 miesiąca okresu RD jest to już rozsądny wybór. W pierwszych dniach rozszerzania diety lepiej skoncentrować się na proponowaniu dziecku warzyw, oczywiście mogą być to warzywa w kawałkach (różyczki brokuła, całe fasolki szparagowe, inne warzywa pokrojone w słupki wielkości palca wskazującego rodzica). Warto na początku zapoznać dziecko ze światem warzyw, które powinny być zawsze podstawą jadłospisu dzieci i dorosłych. Jeśli niemowlę od początku zaznajomi się z warzywami, z pewnością uwielbienie do nich zostanie z nim na długo.