Przepis | Strona główna | Dla dziecka | Mięciutkie jajochlebki śniadaniowe
Mięciutkie jajochlebki śniadaniowe

Mięciutkie jajochlebki śniadaniowe

Propozycja śniadaniowa dla maluszka będącego na etapie rozszerzania diety. U nas jajochlebki zaserwowałam córeczce w 8 miesiącu życia. Delikatnie usmażone tylko do momentu całkowitego ścięcia jajka, nie ryzykowałabym zbytnio przysmażonymi tostami dla małego brzuszka. Jajochlebki podałam w formie łatwych do złapania paseczków, w towarzystwie owoców. Warto łączyć ze sobą różne różnorodne konsystencje i różnorodne produkty, dziecko chętniej bierze do rączki coś co go ciekawi.

Raczej nie proponowałabym niemowlakowi tostów francuskich na samym początku rozszerzania diety, ale po 1,5 miesiąca okresu RD jest to już rozsądny wybór. W pierwszych dniach rozszerzania diety lepiej skoncentrować się na proponowaniu dziecku warzyw, oczywiście mogą być to warzywa w kawałkach (różyczki brokuła, całe fasolki szparagowe, inne warzywa pokrojone w słupki wielkości palca wskazującego rodzica). Warto na początku zapoznać dziecko ze światem warzyw, które powinny być zawsze podstawą jadłospisu dzieci i dorosłych. Jeśli niemowlę od początku zaznajomi się z warzywami, z pewnością uwielbienie do nich zostanie z nim na długo.

Tosty francuskie z chleba maczanego w jajku przepis BLW

Tosty francuskie z chleba maczanego w jajku przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

porcja
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

270

kcal

Jajochlebki – miękkie tosty francuskie. Kromki świeżego pieczywa w rozmąconym jajku, usmażone na złocisto.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • JAJOCHLEBKI
  • 1 1 jajko ściółkowe

  • 1 1 kromka świeżego pieczywa

  • 1 łyżeczka 1 masła klarowanego

  • DODATKOWO
  • kiwi gold

  • mały banan

  • masło orzechowe (pasta orzechowa bez cukru i soli)


Sposób przygotowania:

  • Jajko w skorupce zanurz we wrzącej wodzie na 5 sekund. Całe jajko wbij do głębokiego talerza i rozmąć za pomocą widelca.
  • Na niedużej patelni podgrzej i rozpuść łyżeczkę masła. Kromkę chleba obtocz po obu stronach w jajku i połóż na rozgrzanej patelni. Usmaż do całkowitego ścięcia jajka i lekkiego zarumienienia, uniknij mocnego wysmażenia tostów.
  • Jajochlebki pokrój na kilka mniejszych pasków idealnych do małej rączki. Przed podaniem odczekaj aż całkowicie wystygną.
  • Tosty francuskie podawaj w towarzystwie innych interesujących smakołyków, takich jak dojrzałe złociste kiwi pokrojone w ćwiartki i dojrzały banan przesmarowany warstewką pasty orzechowej (zawierającej tylko zmielone orzechy ziemne, bez dodatków). Standardowo do każdego posiłku zaproponuj niemowlakowi wodę w bidonie lub kubku otwartym.

Uwagi:

  • Talerzyk w kształcie różowej myszki to Little Chums z Lassig.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*