Jak skutecznie uporządkować kuchnię

Jak skutecznie uporządkować kuchnię

Jeśli regularnie gotujesz, zapewne spędzasz w kuchni sporą część Twojego dnia. Na pewno chcesz, by przygotowywanie posiłków było jak najmniej stresujące. Jeśli utrzymasz porządek w kuchni i dobrze zorganizujesz nawet niewielką przestrzeń na blacie oraz w okolicy palników i zlewu, gotowanie i sprzątanie staną się dużo łatwiejsze!

Jak skutecznie uporządkować kuchnię

Uporządkuj blaty

W wielu domach blaty kuchenne są miejscami, gdzie panuje bałagan. Rzadko używany mikser zajmuje cenne miejsce, zaraz obok umytej patelni, która dawno wyschła. Dzieci odrabiają tu lekcje i podrzucają swoje zabawki, kredki i zeszyty. Ktoś je posiłek w nocy i zostawia po sobie brudne naczynia. Ty odkładasz na blat zakupy po przyjściu ze sklepu… Prędko okazuje się, że na blacie nie ma dość miejsca, by skutecznie przygotować posiłek! W rezultacie, gdy przychodzi pora na gotowanie, przestawiasz rzeczy z jednej powierzchni na drugą a Twoja frustracja wzrasta.

Dlatego najpierw usuń wszystkie przedmioty z blatu kuchennego. Zostaw tylko kilka niezbędnych, takich jak zestaw noży, deskę do krojenia i ekspres do kawy. Blat powinien zapraszać Cię do gotowania. Pamiętaj, by często przecierać go mokrą ściereczką.

Wyrzuć śmieci, umyj brudne naczynia i znajdź inne miejsce do przechowywania wszystkich przedmiotów zabranych z blatu. Może Ci to zabrać trochę czasu, zwłaszcza jeśli przedmioty powinny znajdować się w kilku różnych pomieszczeniach. Ale nie martw się, kiedy skończysz, Twoja kuchnia będzie wyglądać jak nowa!

Podziel kuchnię na sekcje

W jednej sekcji przechowuj rzadziej używane sprzęty, w innej garnki, rondle i patelnie, jeszcze w innej naczynia używane regularnie a w wyżej ustaw naczynia na specjalne okazje. Oddziel też urządzenia elektroniczne i naczynia od produktów spożywczych. Te uszereguj w zależności od rodzaju, częstotliwości jedzenia i daty przydatności do spożycia. Zdecyduj się na kupienie pojemników z przegródkami, jeśli masz za dużo saszetek i opakowań. Będą w nich wyglądać zdecydowanie bardziej estetycznie i łatwiej znajdziesz to, czego szukasz.

Zamontuj różne wieszaczki i półki, jeśli masz na nie miejsce na ścianach. W ten sposób patelnie, chochle, łopatki czy ścierki będą pod ręką, ale nie na blacie.

Z kolei folia spożywcza, folia aluminiowa, torebki do przechowywania, środki czystości, gąbki i inne tego typu przedmioty powinny znajdować się w osobnej sekcji, by łatwo można było je znaleźć, ale nie walały się między jedzeniem lub naczyniami.

Wyrzuć wszystko, co niepotrzebne i przeterminowane

Porządkując kuchnię, z pewnością odkryjesz przedmioty, których od dawna nie używałeś. Niektóre mogą też już o dawna nie nadawać się do spożycia! Pozbądź się ich, by zrobić miejsce dla wartościowych rzeczy.

Obtłuczony kubek nie tylko nie wygląda ładnie, ale może też być niebezpieczny dla zdrowia, gdy materiał, z którego został wykonany źle zareaguje na gorący płyn. Jeśli ma dla Ciebie wartość sentymentalną, nie pij z niego, tylko przenieś go do innego pokoju i trzymaj w nim długopisy lub kadzidełka. Może też posłużyć jako doniczka!

Przydatne przyrządy, których używasz tylko kilka razy do roku, jak maszynka do mięsa, frytkownica czy sokowirówka, powinny być przechowywane w trudniej dostępnych zakamarkach kuchni. W końcu jeśli już zdecydujesz się ich użyć, nie będzie dla Ciebie problemem się po nie wdrapać na stołek lub schylić pod blat. Nie chowaj w takich miejscach żywności – możesz o niej zapomnieć i się po prostu zepsuje!

W większości kuchni znajduje się zdecydowanie zbyt wiele plastikowych pojemników, które zajmują dużo miejsca. Posegreguj je i odrzuć te, które nie posiadają pasującego do nich zamknięcia. To samo zrób z osieroconymi pokrywkami. Zadbaj też, by pojemniki dało się przechowywać jeden w drugim, aby oszczędzić trochę cennego miejsca w szafkach. Wyrzuć te zniszczone i trwale zabrudzone. Po pewnym czasie pojemnik może już nie spełniać swojej funkcji – zwłaszcza jeśli wciąż pachnie dawnym jedzeniem. Pozbądź się go, wyrzucając go do kontenera na plastik.

Po zastosowaniu powyższych porad w Twojej kuchni powinien zapanować porządek. Na pewno milej będzie tam spędzać czas a gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością! Porządek w kuchni dobrze wpływa na Twoje samopoczucie i obniża poziom stresu. A jedzenie przygotowane bezstresowo od razu lepiej smakuje.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*