Przepis | Strona główna | Blog | Jak uporządkować swoją lodówkę?
Jak uporządkować swoją lodówkę?

Jak uporządkować swoją lodówkę?

Nigdy więcej nie marnuj jedzenia ukrytego w ciemnych zakamarkach lodówki! Czy wiesz, że różne sekcje Twojej lodówki różnią się temperaturą? W rzeczywistości istnieją strategiczne miejsca, które mogą pomóc niektórym potrawom przetrwać dłużej.

Podzieliliśmy je dla Ciebie wraz z przydatnymi wskazówkami i sztuczkami, abyś mógł z apetytem uporządkować swoją lodówkę!

Jak uporządkować swoją lodówkę?

Owoce i warzywa

Twoja lodówka prawdopodobnie będzie wyposażona w dwie szuflady lub pojemniki na warzywa o różnym stopniu wilgotności. Owoce należy umieścić w szufladzie o niskiej wilgotności, ponieważ zbyt duża ilość wilgoci może spowodować ich szybsze gnicie. Umieść warzywa w szufladzie o wysokiej wilgotności. Czy Twoje warzywa zawsze się psują? Spróbuj je umyć i przygotować przed schłodzeniem. Cebula, pomidory, ziemniaki, banany i czosnek nie wymagają chłodzenia, a owoce bez pestek należy przechowywać w lodówce dopiero po dojrzewaniu.

Wskazówka!

Jagody i inne szybko gnijące owoce należy umieszczać na półce na wysokości oczu, a nie w szufladzie, aby nie zostały zapomniane.

Surowe mięso

Niegotowane mięso umieść na dolnej półce lodówki, z dala od innych surowych produktów. W ten sposób nie kapie na przedmioty znajdujące się pod nią ani nie zanieczyszcza innej żywności. Niektóre lodówki mają wyznaczone szuflady na surowe mięso.

Mleko

Mleko należy do najzimniejszej części lodówki, czyli tylnego rogu dolnej półki. Boczne drzwi to najcieplejsza część, więc jest to ostatnie miejsce, w którym chcesz trzymać mleko.

Jajka

Aby nie dopuścić do przeniknięcia do jajek zapachu innych potraw, zostaw jajka w pudełku, w którym zostały dostarczone. Następnie umieść je na środkowej półce, ponieważ jest to najbardziej umiarkowana część lodówki. Nie chcesz, aby twoje jajka ulegały wahaniom temperatury.

Wskazówka!

Zapisuj daty przydatności do spożycia na jedzeniu, aby przypomnieć Ci, kiedy należy je zjeść!

Wędliny i nabiał

Przechowuj wędliny i sery w szufladzie na delikatesy, płytkim pojemniku nieco chłodniejszym niż reszta lodówki. Jeśli Twoja lodówka nie ma tej szuflady lub masz więcej produktów mlecznych do przechowywania, umieść je na dolnej półce. Jednak masło należy przechowywać we własnym ekskluzywnym apartamencie na bocznych drzwiach, aby nie było zbyt twarde.

Napoje i przyprawy

Boczne drzwiczki są idealne do produktów przetworzonych, takich jak kupowane w sklepie soki i przyprawy. Te przedmioty wytrzymają najdłużej, więc cieplejsze temperatury bocznych drzwi będą miały na nie najmniejszy wpływ. Aby zachować porządek w tej sekcji, stale zmniejszaj przyprawy do mniejszych pojemników w miarę ich używania. Możesz również pogrupować je według typu, aby sosy BBQ nie zgubiły się za sosami do sałatek, co powoduje, że kupujesz za wiele!

Resztki

Górna półka to idealne miejsce na już upieczone produkty. Ta nieco cieplejsza półka nie zaszkodzi gotowej do spożycia potrawie i łatwo ją znaleźć, gdy znajduje się z przodu i na środku.

Wskazówka!

Przechowuj resztki w kwadratowych pojemnikach, aby wykorzystać jak najwięcej miejsca!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*