Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Sernik z owocami leśnymi
Sernik z owocami leśnymi

Sernik z owocami leśnymi

Wystarczy tylko spojrzeć na ten uroczy serniczek, a już nie można mu się oprzeć. Wygląda tak bogato, dekoracja ze świeżych owoców to zawsze dobry wybór i tym samym strzał w 10. Serniczek z konfiturą z owoców leśnych, której zawdzięcza swoją jagodową barwę plus kremowa polewa z białą czekoladą na śmietance kremówce. Sernik ten powstał na wzór serniczka amerykańskiego, ma niezwykle kremową konsystencję, jednocześnie zbitą i nie rozpada się. Można z łatwością przełożyć go na paterę i pokroić na estetycznie równe porcje. Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam połączenie owoców jagodowych i białej czekolady, od razu na myśl przywołuje wspomnienie smaku moich ulubionych lodów jagodowych Oskar w polewie czekoladowej. Pierwszy kęs tego sernika od razu przypomniał mi o tychże właśnie lodach, których już dawno nie widziałam w żadnym sklepie spożywczym. Na szczęście sezon na lody tuż, tuż, może uda mi się je dorwać, o ile jeszcze je produkują.

Sernik z konfiturą z owoców leśnych i białą czekoladą

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Średnie
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

8

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

1

godz. 

20

min.
Kalorie

440

kcal

Pieczony sernik z owocami leśnymi i polewą z białej czekolady. Kremowy sernik z konfiturą z owoców leśnych, zachwycający!

Składniki:

  • SPÓD CIASTECZKOWY
  • 150 g kakaowych herbatników

  • 80 g miękkiego masła

  • SERNIK OWOCE LEŚNE
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka z Piątnicy

  • 400 g śmietankowego serka (typu Philadelphia)

  • 2 całe jajka

  • 4 żółtka

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 250 g mrożonych owoców leśnych

  • 220 g cukru kryształ

  • POLEWA
  • 100 g śmietanki kremówki 30 %

  • 200 g białej czekolady

  • świeże owoce leśne


Sposób przygotowania:

  • Herbatniki kakaowe przełóż do woreczka strunowego z mocnej folii, zamknij szczelnie i potraktuj wałkiem kuchennym krusząc ciasta na piasek. Pokruszone herbatniki wymieszaj z miękkim masłem, wylep nimi dno foremki. Z podanych proporcji upiekłam 2 serniki w tortownicach o średnicach. Blaszki z ciasteczkowym spodem wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • W rondelku umieść mrożone owoce leśne i podgrzewając na średniej mocy palnika, doprowadź do zagotowania. Możesz mieszać owoce i delikatnie je zgniatać, by puściły więcej soku. Gdy zaczną wrzeć, dodaj 20 g cukru, wymieszaj do rozpuszczenia kryształków. Konfiturę owocową zdejmij z palnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Do misy miksera przełóż twaróg sernikowy, serek śmietankowy, jajka, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia. Dodaj wystudzoną konfiturę z owoców leśnych i ponownie wymieszaj mikserem. Postaraj się nie miksować intensywnie i nie napowietrzać masy serowej, dzięki temu sernik po upieczeniu będzie równy i nie opadnie.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 140 stopni grzanie góra, dół (koniecznie bez opcji termoobiegu). Masę sernikową wyłóż na stężały ciasteczkowy spód, foremki z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika na 80 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę. Zdejmij ją z palnika i do jeszcze gorącej wrzuć tabliczki białej czekolady połamanej na pojedyncze kostki, mieszaj aż czekolada się rozpuści. Polewę wylej na wystudzony sernik. Udekoruj świeżymi owocami. Sernik wstaw do lodówki na 2 – 3 godziny.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*