Jak uporządkować szafki kuchenne?

Jak uporządkować szafki kuchenne?

Jak uporządkować szafki kuchenne? Dobrze zorganizowana kuchnia jest kluczem do bezstresowego środowiska gotowania. Przeczytaj nasz przewodnik, aby dowiedzieć się, jak zorganizować szafki kuchenne, aby zmaksymalizować przestrzeń i potencjał kuchni.

Krok 1: Zacznij od zera

Organizując kuchnię, najpierw wyjmij wszystko z szuflad i szafek, a następnie rozważ każdy przedmiot. Czy są talerze, kubki, szklanki lub przybory, których nigdy nie używasz? Przekaż je. Jeśli są wyszczerbione lub złamane, pozbądź się ich. Czy regularnie używasz tylko sześciu talerzy, ale masz w szafce 12 talerzy? Rozważ spakowanie dodatkowych sześciu i przechowywanie ich na strychu lub w piwnicy.

Dopasuj pojemniki, garnki i patelnie do ich pokrywek. Wyrzuć wszystkie garnki, które nie mają pasującej pokrywki.

Jak uporządkować szafki kuchenne?

Teraz skup się na grupowaniu podobnych elementów razem. Umieść wszystkie przedmioty do gotowania, pieczenia, naczynia, półmiski do serwowania, naczynia, szklanki i artykuły świąteczne w odpowiednich grupach.

Umieść świąteczne przedmioty w pojemnikach do przechowywania i zanieś je na strych lub do piwnicy, aby nie zajmowały cennego miejsca w kuchni, zwłaszcza jeśli nie masz za dużo przestrzeni do przechowywania.

Krok 2: Posprzątaj

Gdy szafki są puste, wyczyść je. Usuń okruchy i kurz. Następnie wytrzeć wnętrze szafek, rozpylając domowy środek czyszczący na czystą szmatkę i wycierając wszystkie twarde powierzchnie.

Krok 3: Planuj

Teraz, gdy twoje przedmioty są zgrupowane, najlepiej przechowywać je jak najbliżej miejsca, w którym będziesz ich najczęściej używać. Zalecamy przechowywanie przedmiotów codziennego użytku, takich jak talerze, miski i szklanki, na dolnych półkach szafki, aby były łatwo dostępne. Górne szafki są zwykle używane na naczynia i szkło, a dolne na garnki, patelnie i małe urządzenia. Rzadko używane przedmioty, takie jak dzbany, półmiski i miski do serwowania, należy umieszczać na wyższych półkach.

Przedmioty do gotowania i pieczenia, takie jak garnki, patelnie i blachy do pieczenia, należy umieszczać w pobliżu piekarnika lub płyty kuchennej. Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsce w szafce, powieś garnki i patelnie na stojaku na garnki. Półki na garnki mogą być również używane do przechowywania pokrywek w pozycji pionowej i uporządkowanej.

Trzymaj przybory kuchenne, deski do krojenia i małe urządzenia (np. miksery ręczne, miksery i sokowirówki) w pobliżu miejsca przygotowywania. W zależności od tego, gdzie zwykle pakujesz resztki, możesz umieścić pojemniki, plastikowe torby do przechowywania, folię aluminiową i plastikową folię albo w obszarze przygotowania, albo przy lodówce.

Naczynia, szklanki i sztućce należy umieszczać blisko zlewu lub zmywarki, aby ułatwić mycie i wyjmowanie.

Aby środki czystości były dostępne, umieść je pod zlewem.

Wskazówka!

Wiele piekarników jest wyposażonych w dodatkową szufladę, której rozmiar jest idealny do przechowywania dużych blach i patelni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*