Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Choinka z naleśników szpinakowych
Choinka z naleśników szpinakowych

Choinka z naleśników szpinakowych

W tym roku święta są szalone. Okna nieumyte, świąteczne zakupy na ostatnią chwilę, zupełnie inaczej niż w poprzednich latach kiedy to wszystko miałam dopięte na ostatni guzik przed Wigilią. Niemowlaki rządzą się swoimi prawami, wolałam w tym roku poświęcić więcej czasu mojej 5 – miesięcznej córeczce niż jechać na mopie. Jak to powiedziała moja koleżanka – święta się odbędą nawet jeśli nie zdążysz z porządkami. Tak więc wrzuciłam na luz.

Naleśniki same w sobie nie są świątecznym dniem, jednak te zielone w kształcie choineczki prezentują się bardzo świątecznie. Jak dla mnie zieleń i czerwień to kolory świąt. Takie śniadanie w formie choinki naleśnikowej jest bardzo oryginalne. Nutella, granat i maliny – po prostu pycha!

Naleśnikowa świąteczna choinka

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NaleśnikiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

280

kcal

Świąteczne zielone naleśniki w kształcie choinki. Choinka naleśnikowa z Nutellą i owocami – świąteczne śniadanie.

Składniki:

  • SZPINAKOWE NALEŚNIKI
  • 4 ściółkowe jaja

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 250 ml letniego mleka

  • 250 ml letniej wody

  • szczypta soli

  • 150 g mrożonego szpinaku

  • kilka kropli zielonego barwnika w żelu (można pominąć)

  • olej rzepakowy do smażenia

  • DODATKI
  • Nutella

  • granat

  • świeże maliny


Sposób przygotowania:

  • Do misy miksera wbij jajka, wlej mleko i wodę. Dodaj mąkę pszenną, sól i kilka bryłek mrożonego szpinaku (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Zblenduj całość na gładko ręcznym blenderem, wystarczy wszystko dokładnie zblendować zamiast używania miksera. Jeśli chcesz uzyskać lepszą intensywność zielonego koloru, dodaj kilka kropli zielonego barwnika w żelu. Tak przygotowaną masę naleśnikową pozostaw na 20 minut.
  • Na patelni do naleśników rozgrzej kilka kropli oleju. Po chwili wylej porcję ciasta i manewrując patelnią rozprowadź masę naleśnikową równomiernie po całej powierzchni patelni. Smaż z obu stron do delikatnego zarumienienia. Usmażone naleśniki układaj 1 na drugim na talerzu.
  • Usmażone naleśniki przesmaruj cienką warstwą Nutelli (możesz ją chwilę podgrzać lub zostawić na trochę na kaloryferze, będzie łatwiej smarować). Naleśniki z nadzieniem złóż w trójkąty.
  • Ułóż na talerzach po 3 naleśniki tworząc choinkę. Posyp dojrzałym granatem i malinami.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*