Jak wygląda produkcja czekolady?

Jak wygląda produkcja czekolady?

Czekolada jest kluczowym składnikiem wielu produktów spożywczych, takich jak koktajle mleczne, batoniki, ciastka i płatki zbożowe. Czekolada to produkt, którego produkcja wymaga skomplikowanych procedur. Proces obejmuje zbieranie koki, rafinację koki do ziaren kakaowych i wysyłkę ziaren kakaowych do fabryki produkcyjnej w celu oczyszczenia, trenowania i mielenia. Te ziarna kakaowe będą następnie importowane lub eksportowane do innych krajów i przetwarzane na różne rodzaje wyrobów czekoladowych.

Zrywanie i otwieranie strąków

Ziarna kakaowe rosną w strąkach, które wyrastają z pnia i gałęzi drzew kakaowych. Strąki są mniej więcej wielkości piłki nożnej. Strąki zaczynają się na zielono i stają się pomarańczowe, gdy są dojrzałe. Kiedy strąki są dojrzałe, kombajny przemierzają sady kakaowe z maczetami i delikatnie ścinają strąki z drzew. Maszyny mogą uszkodzić drzewo lub pęki kwiatów i strąki, które wyrastają z pnia, dlatego pracownicy muszą zbierać strąki ręcznie, używając krótkich, haczykowatych ostrzy zamontowanych na długich tyczkach, aby dotrzeć do najwyższych owoców. Odwiedź: http://sprawnefirmy.pl/category/przemysl/.

Po zebraniu strąków kakaowych do koszy, są one przewożone do zakładu przetwórczego. Tutaj są rozłupywane i usuwane są ziarna kakaowe. Strąki mogą zawierać do 50 ziaren kakaowych. Świeże ziarna kakaowca wcale nie są brązowe, w ogóle nie smakują jak słodka czekolada, którą ostatecznie wyprodukują.

Fermentacja nasion kakaowca

Teraz ziarna przechodzą proces fermentacji. Umieszcza się je w dużych, płytkich, podgrzewanych tacach lub przykrywa dużymi liśćmi bananowca. Jeśli klimat jest odpowiedni, mogą być po prostu ogrzewane przez słońce. Pracownicy przychodzą okresowo i mieszają je, aby wszystkie ziarna były jednakowo sfermentowane. Podczas fermentacji ziarna brązowieją. Ten proces może potrwać od pięciu do ośmiu dni.

Suszenie nasion kakaowca

Po fermentacji ziarna kakaowca muszą zostać wysuszone, zanim zostaną zebrane w worki i wysłane do producentów czekolady. Rolnicy po prostu rozkładają sfermentowane nasiona na tacach i pozostawiają je na słońcu do wyschnięcia. Proces suszenia trwa zwykle około tygodnia, a w jego wyniku nasiona mają mniej więcej połowę swojej pierwotnej wagi. Pierwszą rzeczą, jaką producenci czekolady robią z ziarnami kakaowymi, jest ich prażenie. Dzięki temu kolor i smak ziaren stają się tym, czego nasze współczesne podniebienia oczekują od wybornej czekolady. Zewnętrzna skorupa ziaren jest usuwana, a wewnętrzne mięso ziarna kakaowego jest łamane na małe kawałki zwane „nibsami kakaowymi”.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*