Przepis | Strona główna | Blog | Jak wykorzystać możliwości mikrofalówki?
Jak wykorzystać możliwości mikrofalówki?

Jak wykorzystać możliwości mikrofalówki?

Zazwyczaj używamy mikrofalówki do odgrzewania potraw, które już przygotowaliśmy, ale czy wiesz, że ma ona o wiele więcej zastosowań? Oto mamy kilka świetnych pomysłów na to, jak w pełni wykorzystać możliwości kuchenki mikrofalowej. Uwaga!

Co to jest mikrofalówka?

Mikrofalówka, znana również jako kuchenka mikrofalowa, jest urządzeniem gospodarstwa domowego, które jest głównie używane do podgrzewania żywności i działa za pomocą fal elektromagnetycznych o wysokiej częstotliwości.

Jak wykorzystać możliwości mikrofalówki?

Trochę historii.

Jak wiele innych wynalazków, mikrofalówka została odkryta przez przypadek. W 1945 roku dr Percy Spencer, prestiżowy inżynier, prowadził badania mające na celu usprawnienie działania radaru swojej firmy, gdy pewnego pięknego dnia zauważył, że tabliczka czekolady w jego kieszeni się roztopiła. Ponieważ w swojej pracy używał maszyn, które przekształcają energię elektryczną w mikrofale elektromagnetyczne, przyszło mu do głowy, że jego tabliczka czekolady mogła się stopić z powodu tych fal, więc aby to sprawdzić, umieścił pojemnik z popcornem w pobliżu urządzenia i, jak podejrzewał, popcorn skończył się gotować. Od tego małego wyczynu rozpoczął się projekt pierwszej kuchenki mikrofalowej.

5 ciekawych sposobów na wykorzystanie mikrofalówki.

Mikrofalówka stała się niezbędnym elementem w większości domów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zastosowaniach tego niesamowitego urządzenia.

  1. Pokrój cebulę bez płaczu. Ile razy zdarzyło Ci się mieć łzy w oczach podczas krojenia cebuli? Mikrofalówka może przynieść ulgę! Jeśli odetniesz końcówki cebuli i umieścisz ją w kuchence mikrofalowej na około 30 sekund na pełnej mocy, kiedy będziesz ją kroić, aby ją ugotować, Twoje oczy pozostaną suche. Spróbuj tego w domu!
  2. Jak najlepiej wykorzystaj swoje herbaty ziołowe. Możesz również użyć mikrofalówki do podgrzania wody na herbatę ziołową bezpośrednio w filiżance. Co powiesz na rozpoczęcie dnia od pysznego naparu z zielonej herbaty, o ananasowym aromacie i zniewalającym smaku?
  3. Suszenie ziół aromatycznych. Aromatyczne zioła doskonale smakują w potrawach, prawda? Tradycyjnie rośliny te pozostawiano do wyschnięcia na powietrzu przez kilka dni, ale obecnie istnieją inne techniki. Czy chciałbyś przygotować własne aromatyczne zioła? Jeśli tak, to mikrofalówka może być dobrym sprzymierzeńcem. Wszystko, co musisz zrobić, to umyć wybrane liście wodą, umieścić je osobno na papierowym ręczniku i podgrzać przez około 30 sekund w mikrofalówce, gotowe do aromatyzowania Twoich przepisów i cieszenia się zdrowym odżywianiem!
  4. Gotowanie en papillote z mniejszą ilością oleju. Coraz więcej sklepów z produktami i materiałami do kuchni ma na swoich półkach silikonowe etui na parę. Znasz je? Ten wspaniały wynalazek pozwala na gotowanie żywności w mikrofalówce w jej własnych sokach, co jest zdrowsze, jeśli chcesz zmniejszyć spożycie tłuszczu w diecie. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić pokrojone jedzenie według własnego upodobania, szczelnie zamknąć naczynie i podgrzać w mikrofalówce!
  5. Rozpuść czekoladę do swoich deserów. Podobnie jak jej odkrycie, mikrofalówka może być przypuszczalnie również używana do topienia pomady czekoladowej do ciast. Rozdrobnij je, włóż do naczynia nadającego się do mikrofalówki i podgrzewaj przez 30 sekund na małym ogniu. Dobrze wymieszaj i powtórz proces, ale tym razem w o połowę krótszym czasie — co za wspaniały zapach!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*