Sernik czekoladowy mus z borówkami amerykańskimi

Sernik czekoladowy mus z borówkami amerykańskimi

Czekoladowo rozkosz w pieczonym czekoladowym serniku z borówkami amerykańskimi i polewą z kakao. Dla miłośników czekolady i osób chcących rozkoszować się w mocno czekoladowym deserze. Zastrzyk endorfin w jednym kawałku ciasta.

Sernik czekoladowy mus z borówkami amerykańskimi

5.0 z 21 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

330

kcal

Pieczony sernik czekoladowy z prawdziwą czekoladą. Mleczna i gorzka czekolada plus świeże borówki amerykańskie polane polewą kakaową.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTECZKOWY SPÓD
  • 200 g kruchych ciastek kakaowych

  • 20 g masła

  • MASA SEROWA
  • 800 g sera twarogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie, może być z wiaderka

  • 3 jajka od kur z wolnego wybiegu

  • 100 ml śmietanki deserowej 30 %

  • 100 g gorzkiej, ciemnej czekolady

  • 200 g mlecznej czekolady

  • 2 łyżki gorzkiego kakao

  • DEKORACJA
  • 200 g świeżych borówek amerykańskich

  • 100 g margaryny

  • 50 g gorzkiego kakao

  • 100 g zwykłego cukru


Sposób przygotowania:

  • SPÓD
  • Ciastka kakaowe połam i rozkrusz w blenderze, do powstania konsystencji mokrego piasku. Najlepiej jeśli masa będzie miałka i po zmiksowaniu nie zostaną żadne twardsze grudki ciastek.
  • Ciasteczka połącz z masłem i wyłóż na spód blaszki do pieczenia o średnicy 18 cm. Wygładź powierzchnię tworząc jednolite podłoże. Wstaw do lodówki na 10 minut.
  • MASA SERNIKOWA
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni.
  • W kąpieli wodnej rozpuść połamane tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady. Mieszaj od czasu do czasu, by kostki topiącej się czekolady nie przypaliły się, ani nie ścięły.
  • W misie miksera umieść twaróg, śmietankę deserową, jajka i gorzkie kakao. Zmiksuj do połączenia i delikatnego napowietrzenia masy, powinna być puszysta.
  • Do masy sernikowej cienką strużką wlewaj płynną, roztopioną czekoladę. Miksuj na wysokich obrotach miksera. Masę przelej na ciasteczkowy spód i wstaw na 50 minut do nagrzanego piekarnika.
  • POLEWA I DEKORACJA
  • Po upieczeniu ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia. Udekoruj je borówkami amerykańskimi.
  • W garnuszku rozpuść margarynę, ale nie gotuj jej. Zmniejsz gaz i dodaj cukier oraz gorzkie kakao. Mieszając intensywnie doprowadź do rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Masę czekoladową zdejmij z palnika i przestudź. Następnie polej wierzch ciasta.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*