Czekoladowo rozkosz w pieczonym czekoladowym serniku z borówkami amerykańskimi i polewą z kakao. Dla miłośników czekolady i osób chcących rozkoszować się w mocno czekoladowym deserze. Zastrzyk endorfin w jednym kawałku ciasta.
Sernik czekoladowy mus z borówkami amerykańskimi
10
porcje30
min.50
min.330
kcalPieczony sernik czekoladowy z prawdziwą czekoladą. Mleczna i gorzka czekolada plus świeże borówki amerykańskie polane polewą kakaową.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTECZKOWY SPÓD
200 g 200 kruchych ciastek kakaowych
20 g 20 masła
- MASA SEROWA
800 g 800 sera twarogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie, może być z wiaderka
3 3 jajka od kur z wolnego wybiegu
100 ml 100 śmietanki deserowej 30 %
100 g 100 gorzkiej, ciemnej czekolady
200 g 200 mlecznej czekolady
2 łyżki 2 gorzkiego kakao
- DEKORACJA
200 g 200 świeżych borówek amerykańskich
100 g 100 margaryny
50 g 50 gorzkiego kakao
100 g 100 zwykłego cukru
Sposób przygotowania:
- SPÓD
- Ciastka kakaowe połam i rozkrusz w blenderze, do powstania konsystencji mokrego piasku. Najlepiej jeśli masa będzie miałka i po zmiksowaniu nie zostaną żadne twardsze grudki ciastek.
- Ciasteczka połącz z masłem i wyłóż na spód blaszki do pieczenia o średnicy 18 cm. Wygładź powierzchnię tworząc jednolite podłoże. Wstaw do lodówki na 10 minut.
- MASA SERNIKOWA
- Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni.
- W kąpieli wodnej rozpuść połamane tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady. Mieszaj od czasu do czasu, by kostki topiącej się czekolady nie przypaliły się, ani nie ścięły.
- W misie miksera umieść twaróg, śmietankę deserową, jajka i gorzkie kakao. Zmiksuj do połączenia i delikatnego napowietrzenia masy, powinna być puszysta.
- Do masy sernikowej cienką strużką wlewaj płynną, roztopioną czekoladę. Miksuj na wysokich obrotach miksera. Masę przelej na ciasteczkowy spód i wstaw na 50 minut do nagrzanego piekarnika.
- POLEWA I DEKORACJA
- Po upieczeniu ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia. Udekoruj je borówkami amerykańskimi.
- W garnuszku rozpuść margarynę, ale nie gotuj jej. Zmniejsz gaz i dodaj cukier oraz gorzkie kakao. Mieszając intensywnie doprowadź do rozpuszczenia kryształków cukru.
- Masę czekoladową zdejmij z palnika i przestudź. Następnie polej wierzch ciasta.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku