Wzmocnienie organizmu pełni kluczową rolę, zwłaszcza w dobie wysokiego stężenia różnych typów wirusów (w tym koronawirusa) oraz bakterii. O odporność należy dbać przez cały rok, dzięki czemu organizm prędzej zwalczy ewentualną infekcję. Jak wzmocnić osłabiony organizm, aby móc cieszyć się zdrowiem?
Wzmocnienie organizmu przez dobry sen i regenerację
Wzmocnienie organizmu wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze stosowaniem witamin oraz domowych sposobów. Jednak ważny jest sen, podczas którego organizm się regeneruje. W sypialni powinno być ciemno, a temperatura odpowiednia. Ile godzin spać? Istnieje wiele teorii, ale w praktyce każda osoba potrzebuje innej ilości czasu na nocy wypoczynek. Zależy to od trybu życia, stresu w ciągu dnia i innych czynników. Warto jednak kłaść się do łóżka, gdy pojawia się senność, a wstawać zawsze o jednakowej godzinie – jeśli to możliwe. W sypialni nie powinny znajdować się urządzenia emitujące dźwięki. Warto przewietrzyć pomieszczenie, aby dotarło do niego więcej tlenu. Na wzmocnienie organizmu wpływa również regeneracja. Dlatego trzeba zadbać o relaks po ciężkim dniu, np. dzięki hobby.
Wzmocnienie organizmu przez hartowanie
Jednym ze sposobów hartowania organizmu jest naprzemienne moczenie stóp w zimnej i ciepłej wodzie. W tym celu należy przygotować 2 miski: jedną z chłodną wodą, a drugą z ciepłą. Na 15 sekund należy zanurzyć stopy w chłodnej wodzie, a potem w zimnej przez 3 – 5 sekund. Taką serię należy powtarzać codziennie po 10 razy. Kurację wzmacniającą odporność, należy zacząć od letniej i ciepłej wody. Z czasem można zwiększać zakres temperatury i sesję kończyć zawsze moczeniem stóp w wodzie o temperaturze ciała.
Aktywność fizyczna dla wzmocnienia organizmu
Na wzmocnienie organizmu doskonale wpływa systematyczny wysiłek fizyczny. Na początku warto zacząć od treningów o niskiej intensywności, aby stopniowo wzmacniać kondycję. Doskonale działają: spacery, jazda na rowerze lub Nordic Walking. Ćwiczenia na świeżym powietrzu dotleniają organizm oraz sprawiają, że ma styczność z drobnoustrojami – dzięki temu staje się odporniejszy. Uprawiając sport na świeżym powietrzu przez cały rok, organizm stopniowo przyzwyczaja się do sezonowych zmian temperatury. Wysiłek fizyczny pozwala również rozluźnić ciało, wpływa na wytrzymałość mięśni i ogranicza ryzyko urazu.
Wzmocnienie organizmu za pomocą witamin
Witaminy również działają na wzmocnienie organizmu. Do kluczowych należą:
- Witamina A. Wspomaga produkcję ciał odpornościowych oraz wzmacnia tkankę nabłonkową. Wpływa również na wzrok, dlatego warto dbać o jej prawidłową ilość w diecie. Jej naturalnymi źródłami są: jaja, mleko i produkty mleczne, wątróbka wieprzowa i drobiowa oraz marchewka. Witamina A chroni organizm przed infekcjami oraz wpływa na krótszy czas trwania infekcji. Wspomaga leczenie rozedmy płuc, występującej u palaczy oraz nadczynności tarczycy.
- Witamina B6. Jest niezbędna do produkcji czerwonych ciałek krwi oraz przeciwciał. W szczególności powinny zadbać o jej prawidłową ilość osoby stosujące farmakologiczne środki antykoncepcyjne oraz na diecie wysokobiałkowej (np. Dukana). Jej źródłem są: drożdże piwne, kiełki pszenicy, nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne, orzechy, soja, melon, kapusta, jaja (z żółtkami), nerki i wieprzowina.
- Witamina C (kwas askorbinowy). To silny przeciwutleniacz, który likwiduje wolne rodniki. To cząsteczki powstające jako produkt uboczny przemian metabolicznych, które obniżają odporność organizmu i wywołują wiele chorób, m.in. układu krążenia. Kwas askorbinowy wzmacnia naczynia krwionośne oraz wpływa na odnowę komórek. Witamina C jest potrzebna do przyswajania żelaza w organizmie, które z kolei jest niezbędne do dotlenienia komórek. Żelazo zapobiega anemii, która znacznie osłabia układ immunologiczny. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest większe u osób starszych oraz palaczy papierosów. Naturalnymi źródłami są: owoce dzikiej róży, owoce cytrusowe, natka pietruszki, kapusta, papryka, pomidory, czarna porzeczka, kiwi, kalafior oraz brokuły.
- Witamina D3. Zwiększa produkcję przeciwciał oraz substancji o charakterze bakteriobójczym. Wpływa na wchłanianie wapnia, dzięki czemu ogranicza ryzyko osteoporozy. Zapotrzebowanie wzrasta w okresie zimowym, ponieważ dociera do organizmu z promieniami słonecznymi. Znajduje się w: w tłustych rybach morskich (łososiu, makrelach, śledziu i tuńczyku), jak i niektórych produktach mlecznych, np. w maśle.
- Witamina E. To silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. Opóźnia proces starzenia komórek, dzięki czemu stają się odporniejsze. Zapotrzebowanie wzrasta u kobiet stosujących środki antykoncepcyjne, w ciąży, podczas karmienia piersią oraz w okresie menopauzy. Można ją znaleźć w: nasionach słonecznika, kiełkach pszenicy, soi, szpinaku, brukselce, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach laskowych, oleju słonecznikowym, rzepakowym i oliwie z oliwek.
- Witaminy na wzmocnienie organizmu powinny pochodzić z diety. Jednak w przypadku niezdrowego sposobu odżywiania lub zwiększonego zapotrzebowania, warto stosować suplementację w celu uzupełnienia niedoborów.
Naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu
Warto stosować naturalne preparaty wzmacniające organizm. Zawierają cenne dla zdrowia składniki, które są dobrze przyswajane przez organizm. Należą do nich:
Miód na wzmocnienie organizmu
Posiada w składzie: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotyna. Ponadto zawiera wysokie stężenie: potasu, fosforu, chloru, żelazo, wapnia oraz magnezu. Miód wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu zwiększa zdolność organizmu do zwalczania drobnoustrojów. W celu wzmocnienia odporności, warto pić szklankę napoju z miodem codziennie na czczo. Przygotowanie: w szklance letniej wody należy rozpuścić łyżeczkę miodu oraz dodać sok z 1 plastra cytryny. Taki napój wypijany codziennie na czczo, wzmacnia organizm oraz przyspiesza usuwanie toksyn.
Czosnek na wzmocnienie organizmu
Posiada silne właściwości przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe. Dlatego warto dodawać go do kanapek i zup. Jednak najsilniejsze właściwości posiada czosnek surowy. W jego składzie znajdują się witaminy: A, z grupy B, C, potas, magnez, wapń żelazo i selen. Czosnek warto spożywać przez cały rok, aby wzmocnić odporność organizmu na działanie drobnoustrojów.
Czarny bez
Zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Syrop z kwiatu czarnego bzu przyspiesza leczenie infekcji, obniża gorączkę oraz łagodzi obrzęk gardła. Czarny bez zawiera wysokie stężenie witaminy A, C, żelaza, potasu, sodu i wapnia.
Zioła wzmacniające organizm
Doskonale wzmacniają organizm napary z: rumianku, mniszka lekarskiego lub owoców dzikiej róży. Warto dodawać do nich imbir. Takie napary należy pić systematycznie, aby zwiększyć zdolność organizmu do zwalczania chorobotwórczych drobnoustrojów.
Wzmocnienie organizmu to proces, o który należy dbać przez cały rok, a nie tylko w okresie wzmożonych infekcji bakteryjnych i wirusowych. Warto zastosować powyższe sposoby,bo lepiej zapobiegać niż leczyć.