Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Puszyste pizzerinki drożdżowe
Puszyste pizzerinki drożdżowe

Puszyste pizzerinki drożdżowe

Najlepsze włoskie pizzerinki przygotowane według tradycyjnej receptury. Ciasto na pizzę składa się jedynie z 4 prostych składników, to wystarcza do wyczarowania idealnego spodu do pizzerinek. Ciasto na pizzerinki to najważniejsza baza, podstawa bez której się nie obejdzie. U nas każda pizzerinka została przygotowana z innymi dodatkami, możesz zrobić podobnie lub użyć tego co akurat znajdziesz w zakamarkach lodówki.

Drożdżówki pizzowe z różnymi dodatkami

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

sztuki
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

12

min.
Kalorie

270

kcal

Pizzerinki według przepisu na tradycyjną włoską pizzę. Miniaturowe włoskie pizze z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • CIASTO NA PIZZĘ
  • 500 g mąki pszennej typ 00

  • 350 g ciepłej wody o temperaturze około 40 stopni

  • 10 g drobnej soli

  • 3 g świeżych drożdży babuni

  • ULUBIONE DODATKI
  • szynka

  • kukurydza

  • tarta mozzarella

  • piórka czerwonej cebuli

  • salami

  • papryka

  • różyczki brokuła

  • SOS POMIDOROWY
  • 200 g passaty pomidorowej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 3 listki świeżej bazylii

  • biały cukier, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • CIASTO NA PIZZĘ
  • Z podanej ilości ciepłej wody odejmij 2 łyżki, rozpuść w niej świeże drożdże babuni i odstawić na 30 minut.
  • Mąkę pszenną typ 00 zagnieć z pozostałą częścią ciepłej wody, stopniowo ją dolewając. Ciasto wyrób na gładko, przełóż do misy, okryj szczelnie przezroczystą folią spożywczą i pozostaw na 30 minut. W tym czasie zachodzi tak zwany proces autolizy, ciasto odpoczywa a mąka wchłania wodę.
  • Po tym czasie na ciasto wysyp sól i wlej wodę z drożdżami. Ponownie zagnieć ciasto do ujednoliconej, gładkiej struktury. Ponownie przykryj szczelnie folią i tym razem pozostaw na 3 godziny w ciepłym pomieszczeniu. Podczas wyrastania ciasta na pizzę co 1 godzinę zagniataj je w misie, podciągając ciasto z dołu i nakładając je na wierzch.
  • Po 3 godzinach ciasto podziel nożem na 4 porcje. Bardzo delikatnie bez zagniatania i odgazowywania ciasta uformuj z nich kulki kulając kawałki na blacie kuchennym. Porcje ciasta ułóż na blacie oprószonym mąką, okryj ścierką i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W kolejnym etapie przełóż ciasto do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Ułatwi to formowanie pizzy. Ciasto powinno leżeć co najmniej 30 minut w chłodzie lodówki, a maksymalnie 2 dni – więc z powodzeniem możesz przygotować je wcześniej, później będzie leżakowało w lodówce w oczekiwaniu na wypiek pizzy.
  • Piekarnik rozgrzej do najwyższej możliwej temperatury, w moim przypadku było to 250 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika i uciskając ręką w sam środek rozpłaszcz. Następnie obracając na blacie, delikatnie je rozciągaj starając się zachować cieńszy środek i grubszy brzeg. Uformowane pizze ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj sosem pomidorowym, ułóż tartą mozzarellę i na nią pozostałe wybrane dodatki. Zapiecz przez 10 minut.
  • SOS POMIDOROWY
  • Do rondelka wlej oliwę z oliwek oraz dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnek. Podsmaż dosłownie przez kilka sekund na niewielkiej mocy palnika – czosnek ma wypuścić jak najwięcej aromatu, jednak nie może się przypalić.
  • Dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy i gotuj kolejne 10 – 15 minut, aż sos pomidorowy nieco zgęstnieje. Pozostaw do przestudzenia. Na koniec dodaj listki bazylii i całość zblenduj ręcznym blenderem do gładkości.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image