Najlepsze włoskie pizzerinki przygotowane według tradycyjnej receptury. Ciasto na pizzę składa się jedynie z 4 prostych składników, to wystarcza do wyczarowania idealnego spodu do pizzerinek. Ciasto na pizzerinki to najważniejsza baza, podstawa bez której się nie obejdzie. U nas każda pizzerinka została przygotowana z innymi dodatkami, możesz zrobić podobnie lub użyć tego co akurat znajdziesz w zakamarkach lodówki.
Drożdżówki pizzowe z różnymi dodatkami
4
sztuki20
min.12
min.270
kcalPizzerinki według przepisu na tradycyjną włoską pizzę. Miniaturowe włoskie pizze z ulubionymi dodatkami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO NA PIZZĘ
500 g 500 mąki pszennej typ 00
350 g 350 ciepłej wody o temperaturze około 40 stopni
10 g 10 drobnej soli
3 g 3 świeżych drożdży babuni
- ULUBIONE DODATKI
szynka
kukurydza
tarta mozzarella
piórka czerwonej cebuli
salami
papryka
różyczki brokuła
- SOS POMIDOROWY
200 g 200 passaty pomidorowej
1 łyżka 1 oliwy z oliwek extra virgin
1 ząbek 1 czosnku
1 łyżeczka 1 suszonego oregano
3 listki 3 świeżej bazylii
biały cukier, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- CIASTO NA PIZZĘ
- Z podanej ilości ciepłej wody odejmij 2 łyżki, rozpuść w niej świeże drożdże babuni i odstawić na 30 minut.
- Mąkę pszenną typ 00 zagnieć z pozostałą częścią ciepłej wody, stopniowo ją dolewając. Ciasto wyrób na gładko, przełóż do misy, okryj szczelnie przezroczystą folią spożywczą i pozostaw na 30 minut. W tym czasie zachodzi tak zwany proces autolizy, ciasto odpoczywa a mąka wchłania wodę.
- Po tym czasie na ciasto wysyp sól i wlej wodę z drożdżami. Ponownie zagnieć ciasto do ujednoliconej, gładkiej struktury. Ponownie przykryj szczelnie folią i tym razem pozostaw na 3 godziny w ciepłym pomieszczeniu. Podczas wyrastania ciasta na pizzę co 1 godzinę zagniataj je w misie, podciągając ciasto z dołu i nakładając je na wierzch.
- Po 3 godzinach ciasto podziel nożem na 4 porcje. Bardzo delikatnie bez zagniatania i odgazowywania ciasta uformuj z nich kulki kulając kawałki na blacie kuchennym. Porcje ciasta ułóż na blacie oprószonym mąką, okryj ścierką i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W kolejnym etapie przełóż ciasto do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Ułatwi to formowanie pizzy. Ciasto powinno leżeć co najmniej 30 minut w chłodzie lodówki, a maksymalnie 2 dni – więc z powodzeniem możesz przygotować je wcześniej, później będzie leżakowało w lodówce w oczekiwaniu na wypiek pizzy.
- Piekarnik rozgrzej do najwyższej możliwej temperatury, w moim przypadku było to 250 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika i uciskając ręką w sam środek rozpłaszcz. Następnie obracając na blacie, delikatnie je rozciągaj starając się zachować cieńszy środek i grubszy brzeg. Uformowane pizze ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj sosem pomidorowym, ułóż tartą mozzarellę i na nią pozostałe wybrane dodatki. Zapiecz przez 10 minut.
- SOS POMIDOROWY
- Do rondelka wlej oliwę z oliwek oraz dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnek. Podsmaż dosłownie przez kilka sekund na niewielkiej mocy palnika – czosnek ma wypuścić jak najwięcej aromatu, jednak nie może się przypalić.
- Dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy i gotuj kolejne 10 – 15 minut, aż sos pomidorowy nieco zgęstnieje. Pozostaw do przestudzenia. Na koniec dodaj listki bazylii i całość zblenduj ręcznym blenderem do gładkości.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Zakręcone pizzerinki z szynką, serem i oliwkamiCiasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Pizzerinki drożdżowe mini pizza na przekąskę
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami