Przepis | Strona główna | Blog | Jak zachować świeżość warzyw w lodówce?
Jak zachować świeżość warzyw w lodówce?

Jak zachować świeżość warzyw w lodówce?

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które przynajmniej raz w tygodniu robią zakupy warzywne, chcesz, aby pozostały one tak świeże jak pierwszego dnia. Nie zawsze jednak tak się dzieje. Ale nie martw się, na wszystko znajdzie się rozwiązanie.

Jak wszyscy wiemy, istnieją owoce i warzywa, które mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. A jeśli warzywa muszą być przechowywane w lodówce, świetnym rozwiązaniem jest przechowywanie ich w lodówce. Dzięki temu żywność zachowuje trwałość na znacznie dłużej. Nie możemy jednak ignorować faktu, że często nie wykorzystujemy lodówki w najlepszy sposób.

Dlaczego? Ponieważ lodówki mają strefy dla każdego rodzaju żywności. Zwłaszcza warzywa. Jeśli więc chcesz wiedzieć, jak sprawić, by Twoja lodówka stała się najlepszym przyjacielem Twoich warzyw, tutaj powiemy Ci, jak zachować świeżość warzyw.

Jak zachować świeżość warzyw w lodówce?

Jak przechowywać świeże warzywa w lodówce?

Po pierwsze, należy znać specyfikację lodówki. Upewnij się, że utrzymuje temperaturę pomiędzy 3,5 a 5ºC, aby utrzymać ją w chłodzie i w lodówce. Trzeba też wiedzieć, jak obchodzić się z jedzeniem. Zasadniczo warzywa powinny być przechowywane w lodówce bez mycia. Myj je tylko wtedy, gdy zamierzasz ich użyć. W przeciwnym razie proces prania sprzyja uwalnianiu toksyn, które szybciej je więdną. Podobnie, przechowuj warzywa w papierowych torbach i podziurawionych małymi otworami, aby mogły oddychać.

Upewnij się, że wszystko jest na właściwym miejscu.

Jedną z najważniejszych rzeczy, o których należy pamiętać, aby zachować świeże warzywa, jest znalezienie idealnego miejsca do przechowywania owoców i warzyw. Oznacza to, że należy upewnić się, że wszystko jest na właściwym miejscu. Oto przykład: Jeśli włożysz cebulę dymkę i pomidory lub okrągłą cebulę w drzwi lodówki, nie otrzymają one odpowiedniej ilości zimna i szybko się zepsują. Dzieje się tak dlatego, że komora drzwi urządzenia jest najcieplejszym miejscem w pomieszczeniu.

Prawidłowe wykorzystanie szuflady na warzywa.

Szuflady na warzywa posiadają okienka, które umożliwiają wentylację i odprowadzanie etylenu wydzielanego przez świeże warzywa. Dlatego konieczne jest prawidłowe wykorzystanie tego obszaru i wiedza, jak utrzymać świeżość warzyw.

  1. Obszar o wysokiej wilgotności. W tym obszarze można przechowywać w lodówce warzywa o cienkiej skórce lub takie, które mają tendencję do więdnięcia i są wrażliwe na działanie etylenu, takie jak: świeże zioła i zielenina. Brokuły i kalafior. Podobnie jak m.in. czereśnie czy maliny.
  2. Obszar o niskiej wilgotności. Tutaj można przechowywać owoce i warzywa, które wydzielają gaz etylenowy. Są to jabłka i brzoskwinie, a także awokado i banany. Między innymi figi i kiwi lub melony. Oprócz tego, że są lepiej zakonserwowane, unikają oczywiście uszkodzenia innych warzyw i owoców, które są wrażliwe na gaz etylenowy.

Obracać warzywa i sprawdzać.

Inną opcją odpowiedzi na pytanie, jak zachować świeżość warzyw jest rotacja żywności i sprawdzanie daty ważności. Musisz poświęcić trochę czasu na obracanie “starych” warzyw. Umieść je z przodu, w łatwo dostępnym miejscu, tak abyś mógł z nich jak najszybciej skorzystać. Nowo zakupione produkty można jednak umieścić “na zapleczu”. A jeśli podczas układania warzyw zauważysz, że niektóre z nich są bliskie gniciu lub już się przeterminowały, wyrzuć je, ponieważ mogą uszkodzić świeże warzywa.

Nie przepełniaj lodówki.

Kolejna wskazówka, jak zachować świeżość warzyw, to nie przepełniać lodówki. Chociaż wiemy, że pełna lodówka jest lepsza od pustej ze względów energetycznych, to jeśli ją przepełnimy, spowodujemy jej niedobór. W konsekwencji, warzywa nie otrzymują wystarczającej ilości powietrza, aby dobrze się przechowywać. Upewnij się tylko, że masz wystarczającą ilość produktów dobrze schłodzonych i przede wszystkim zorganizowanych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*