Karmelowa chmurka to ciasto zrobione z tego co akurat miałam w lodówce. Lubię eksperymentować i tworzyć nowe słodkości. Zależało mi żeby słodki karmel, przełamać czymś lekkim. I wydaje mi się, że to jest właśnie idealne połączenie. Nazwa ciasta idealnie odzwierciedla jego smak i konsystencję. Karmelowe krówki, warstwa śmietankowa z galaretką i polewa czekoladowa.
Karmelowa chmurka z krówkami ciągutkami
12
porcji30
min.4
godz.340
kcalPrzepyszne ciasto bez pieczenia. Karmelowa chmurka z krówkami ciągutkami, puszystą jak chmurka śmietanką z galaretką i polewą kakaową.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
250 g 250 karmelowych ciągnących krówek
1/4 szklanki 1/4 mleka
400 g 400 maślanych herbatników
1 kostka 1 margaryny Kasia
650 ml 650 śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie 1 truskawkowej galaretki
1 szklanka 1 gorącej wody
1/2 szklanki 1/2 cukru pudru
300 g 300 jogurtu typu greckiego
30 g 30 ciemnego kakao
Sposób przygotowania:
- Do miski dodajemy herbatniki, które zgniatamy np. dnem szklanki, tak aby powstały nam okruszki. Następnie patelnię ustawiamy na małym ogniu i roztapiamy na niej 100 g margaryny. Łączymy pokruszone herbatniki z roztopioną margaryną i przekładamy na spód foremki o wymiarach 25 x 35 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Utwardzamy, tak aby powstał nam równy spód ciasta. Wsadzamy do lodówki.
- Wyciągamy mały garnek, do którego dajemy krówki, mleko i 50 g margaryny. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Po ostudzeniu przelewamy do foremki i wstawiamy do lodówki.
- Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy ulubioną galaretkę, u mnie jest to smak truskawkowy. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy, aby wystygła (nie do lodówki), ale nie stężała całkowicie.
- Do większego naczynia wlewamy śmietankę i ¼ szklanki cukru pudru. Miksujemy od najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając tak aby powstała nam gęsta masa. Następnie dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy całość na niskich obrotach. Przelewamy do foremki i wkładamy znowu do lodówki.
- Na małym ogniu rozpuszczamy 100 g margaryny i wsypujemy ¼ szklanki cukru pudru. Następnie dodajemy kakao i mieszamy (krótko, aby nam się polewa nie spaliła). Można dodać 2 łyżki mleka, wtedy polewa będzie troszkę rzadsza. Po ostudzeniu wlewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Ciasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizzeCiasto Snickers bez pieczenia
Ciasto z pralinkami Ferrero Rocher
Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia
Toscakaka skandynawskie ciasto z karmelizowanymi migdałami
Wyjątkowe ciasto marchewkowe