Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Karmelowa chmurka bez pieczenia
Karmelowa chmurka bez pieczenia

Karmelowa chmurka bez pieczenia

Karmelowa chmurka to ciasto zrobione z tego co akurat miałam w lodówce. Lubię eksperymentować i tworzyć nowe słodkości. Zależało mi żeby słodki karmel, przełamać czymś lekkim. I wydaje mi się, że to jest właśnie idealne połączenie. Nazwa ciasta idealnie odzwierciedla jego smak i konsystencję. Karmelowe krówki, warstwa śmietankowa z galaretką i polewa czekoladowa.

Karmelowa chmurka z krówkami ciągutkami

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

4

godz. 
Kalorie

340

kcal

Przepyszne ciasto bez pieczenia. Karmelowa chmurka z krówkami ciągutkami, puszystą jak chmurka śmietanką z galaretką i polewą kakaową.

Składniki:

  • 250 g karmelowych ciągnących krówek

  • 1/4 szklanki mleka

  • 400 g maślanych herbatników

  • 1 kostka margaryny Kasia

  • 650 ml śmietanki kremówki 30%

  • 1 opakowanie truskawkowej galaretki

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 300 g jogurtu typu greckiego

  • 30 g ciemnego kakao


Sposób przygotowania:

  • Do miski dodajemy herbatniki, które zgniatamy np. dnem szklanki, tak aby powstały nam okruszki. Następnie patelnię ustawiamy na małym ogniu i roztapiamy na niej 100 g margaryny. Łączymy pokruszone herbatniki z roztopioną margaryną i przekładamy na spód foremki o wymiarach 25 x 35 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Utwardzamy, tak aby powstał nam równy spód ciasta. Wsadzamy do lodówki.
  • Wyciągamy mały garnek, do którego dajemy krówki, mleko i 50 g margaryny. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Po ostudzeniu przelewamy do foremki i wstawiamy do lodówki.
  • Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy ulubioną galaretkę, u mnie jest to smak truskawkowy. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy, aby wystygła (nie do lodówki), ale nie stężała całkowicie.
  • Do większego naczynia wlewamy śmietankę i ¼ szklanki cukru pudru. Miksujemy od najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając tak aby powstała nam gęsta masa. Następnie dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy całość na niskich obrotach. Przelewamy do foremki i wkładamy znowu do lodówki.
  • Na małym ogniu rozpuszczamy 100 g margaryny i wsypujemy ¼ szklanki cukru pudru. Następnie dodajemy kakao i mieszamy (krótko, aby nam się polewa nie spaliła). Można dodać 2 łyżki mleka, wtedy polewa będzie troszkę rzadsza. Po ostudzeniu wlewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*