Przepis | Strona główna | Blog | Jakie płatki wybrać? Owsiane, gryczane, inne?
Jakie płatki wybrać? Owsiane, gryczane, inne?

Jakie płatki wybrać? Owsiane, gryczane, inne?

Zastanawiamy się często jakie płatki dla siebie wybrać. Do wyboru mamy dziesiątki różnych płatków. Jakie będą najlepsze? Mamy spory wybór na półkach sklepowych ale zastanówmy się i omówmy wszystkie rodzaje płatków po kolei.

Płatki owsiane

Owies ma więcej białka niż inne popularne u nas zboża. najlepszy zestaw aminokwasów i najwięcej błonnika, który obniża ciśnienie i zapobiega chorobom układu krążenia. Selen. magnez i witaminv z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy. Beta-glukan ( rodzaj błonnika) spowalnia przyswajanie cukru. Dzięki węglowodanom złożonym owsiankę trawimy powoli, co daje uczucie sytości na długo. Dla sercowców i nadciśnieniowców. dla zmęczonych i rozdrażnionych. dla uczniów i studentów. Dla wszystkich, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Jak najmniej przetworzone. bez zbędnych dodatków (tj. cukru, tłuszczu, sztucznych aromatów). W postaci całych ziaren, najlepiej tzw. płatki owsiane górskie — takie będą też najtańsze.

Płatki jaglane

Nie zawierają glutenu, Dostarczają sporo witamin z grupy B i składników mineralnych, w tym miedzi. magnezu. żelaza, cynku i fosforu. Obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu we krwi, wzmacniają włosy i paznokcie, zapobiegają anemii, wzmacniają odporność. Stanowią także świetne źródło węglowodanów złożonych. Dla alergików i bezglutenowców. Dla przeziębionych i wszystkich walczących z chorobą wirusową. Dla dzieci. kobiet w ciąży i anemików ze względu na zawartość żelaza. Najlepiej płatki BIO, bez soli. cukru i innych dodatków. Warto jeść je bez gotowania. Ugotowane mają wysoki indeks glikemiczny, co niekorzystnie wpływa na wydzielanie insuliny.

Jakie płatki wybrać? Owsiane, gryczane, inne?

Płatki orkiszowe

Jeśli sięgać po płatki pszenne, to najlepiej po te orkiszowe. Ta odmiana pszenicy jest bogatsza w białko i błonnik niż pozostałe, zawiera też więcej żelaza, wapnia, cynku, potasu i witamin z grupy B. Płatki orkiszowe mają niski indeks glikemiczny, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Dla dbających o cerę, włosy i paznokcie. Dla cukrzyków i osób z chorobami układu krążenia. Dla łykających antybiotyki, bo orkisz jest bogaty w rodanid, który działa przeciwbakteryjnie. Dla osób na diecie niskowęglowodanowej, ale tylko od czasu do czasu. Pamiętajmy, że zboża dość mocno chłoną pestycydy, dlatego warto kupować płatki orkiszowe najlepiej w wersji BIO.

Płatki kukurydziane

Te najpopularniejsze na świecie płatki śniadaniowe mają niższą wartość odżywczą od jaglanych i owsianych. Bronią się zawartością witamin z grupy B, żelaza i magnezu, ale bogata w skrobię słodka kukurydza powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi i zwiększa ryzyko otyłości. Lepiej sięgać po popcorn, czyli pełne ziarno kukurydziane. Jest w nim więcej błonnika i cennej witaminy B3 niż w wysoko przetworzonych płatkach. Dla dzieci, tylko od czasu do czasu. Dla bezglutenowców. Rzadko, ale jeśli już, to płatki bez dodatku soli, glukozy, syropów, fosforanów, emulgatorów i barwników.

Płatki grytczane

Gryka jest wyjątkowo bogata w białko, zwłaszcza w te aminokwasy, których nasz organizm sam nie wytwarza. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza, wapnia, miedzi i cynku. Zawarta w niej rutyna działa przeciwzapalnie, obniża też ciśnienie krwi. Polecane są osobom na diecie wegańskiej, zagrożonym cukrzycą, nadciśnieniowcom i osobom z problemami układu krążenia. Są bezglutenowe i smaczniejsze od kaszy. Najlepiej z gryki niepalonej. Unikajmy tych z dodatkiem mąki gryczanej, cukru, soli, syropu glukozowo-fruktozowego i sztucznych aromatów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*