Jakie pokarmy nadają się na dobrą przekąskę?

Jakie pokarmy nadają się na dobrą przekąskę?

Z pewnością każdy słyszał o prawidłowym odżywianiu. i o tym, że jak duży wpływ na naszą wagę i zdrowie mają niezdrowe przekąski. Ale – jak to często bywa w życiu – teoria to jedno, a rzeczywistość to coś całkiem innego. Tak naprawdę większość z nas zmaga się z brakiem czasu, stresem i przeciążeniem związanym z pracą zawodową, natłokiem zajęć domowych oraz frustracją wynikającą ze staniem w korkach i kolejkach. A to nie jest pełna lista. Nawet fakt, że wiele spraw możemy załatwić online nie ratuje zbytnio sytuacji, ludzie po prostu spędzają więcej czasu przy komputerze, a to tylko zwiększa pokusę przekąsek.

Wydaje się więc, że całkowite uniknięcie przekąsek jest niemożliwe, ale jest coś, co możemy zrobić – uniknąć nauczyć się, jak z nich korzystać i szybko organizować przekąski ze zdrowych produktów. Dowiedz się, jakie produkty musisz mieć w lodówce, aby wykorzystać je na odpowiednią przekąskę. Najważniejsze jest, aby przekąski były zdrowe i niskokaloryczne i nie zastępowały głównego posiłku, ale go uzupełniały. Oto przykładowa listę przekąsek, które są łatwo dostępne i naprawdę nie zaszkodzą twojemu zdrowiu – a wręcz odwrotnie.

Jakie pokarmy nadają się na dobrą przekąskę?

Marchewka i jej zalety

Wbrew powszechnemu przekonaniu, problem ze skórą może występować nie tylko u nastolatków w okresie dojrzewania. Niektórzy ludzie przez całe życie borykają się z różnymi wysypkami skórnymi, a marchewki mogą być doskonałymi pomocnikami w tej walce. Jak wiadomo marchewka zawiera cały wachlarz witamin, w tym witaminy z grupy B, C.D, a także karoten, wapń, jod i żelazo . Marchew może być zdrową alternatywą dla słodyczy i można ją pokroić w cienkie plasterki i zrobić coś w rodzaju „chipsów marchewkowych”.

Wiadomo również, że marchew ma pozytywny wpływ na wzrok i kondycję włosów, więc osoby, które regularnie jedzą marchew, otrzymują piękny wygląd, zdrową skórę i odżywione włosy jako „bonus”. Dodatkowo marchewki polecane są osobom, które często przed snem czują głód i są przyzwyczajone do podjadania. Marchewki są bogate w błonnik pokarmowy, który może wywołać uczucie sytości, natomiast mają niewiele kalorii, ponieważ składają się głównie z wody. Marchewki najlepiej spożywać na świeżo, ponieważ zachowują więcej składników odżywczych. W codziennej diecie człowieka może znajdować się do 100 gramów tego produktu, można samemu wybrać „formę”: sałatkę, przystawkę lub po prostu surową marchewkę.

A może jabłko?

Kolejną zdrową przekąską jest jabłko. Osoby, które chcą zrzucić wagę, często jako przekąski preferują owoce, a jabłka można znaleźć niemal w każdym sklepie, zwłaszcza w sezonie. Jabłka zawierają witaminy i przeciwutleniacze, które pomagają radzić sobie ze stresem i zmniejszają ryzyko raka i udaru mózgu.

Jabłka są polecane do jedzenia dla osób, które mają problemy z wątrobą – pomagają ją „oczyścić” i zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych. Jedną z niepodważalnych zalet jabłek jest ich wszechstronność. Jabłka są wygodne do zabrania ze sobą, możesz zjeść jabłkową przekąskę nawet w pracy. Ponadto istnieje ogromna liczba odmian jabłek, więc możesz wybrać owoce według własnych upodobań, od kwaśnych po słodko-słodkie. A przepisy na jabłka są liczone w setkach, a to nie tylko ulubiona szarlotka znana z dzieciństwa. Oczywiście większość składników odżywczych jest przechowywana w świeżych owocach, więc nie oszukuj się – jedz świeże owoce, a zrezygnuj z ciasta.

Orzechy – wysokokaloryczna przekąska

Orzechy są bardzo dobrym produktem, jeśli Twoim celem jest zaspokojenie głodu, a nie zwykłe „zajęcie czymś ust”, jak to często bywa, jeśli ludzie wykonują rutynową pracę lub chcą zrobić sobie krótką przerwę. Orzechy można uznać za lidera pod względem zawartości kalorii, ale jednocześnie przypisuje się im miano zdrowej przekąski. Dlaczego?

Orzechy są bogate w tłuszcze, ale prawie wszystkie są zdrowe. Oczywiście musisz wziąć pod uwagę rodzaj orzecha. Na przykład orzechy włoskie zawierają witaminę E i omega-3. Przy pomocy orzechów włoskich można poprawić stan mikroflory jelitowej i obniżyć poziom cholesterolu .

Zaleca się regularne spożywanie orzechów osobom zaangażowanym w pracę umysłową, ponieważ poprawiają one wydajność, wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację . Ale nie należy zapominać o kaloriach, dlatego lepiej nie jeść więcej niż 1-2 łyżki orzechów dziennie. Biorąc pod uwagę wartość odżywczą produktu, ta dawka może wystarczyć na kilka przekąsek.

Najlepsze przekąski

Trudno jednoznacznie powiedzieć, które pokarmy są lepsze od innych na przekąskę dla Ciebie, ponieważ musisz wziąć pod uwagę wiek, wagę, choroby przewlekłe i inne czynniki. Dlatego lepiej skonsultować się z lekarzami i dietetykami w celu uzyskania takich porad. Jeśli zdecydujesz się samodzielnie przygotować program zdrowych przekąsek, pamiętaj o kilku wskazówkach:

  • Przed przerwą na przekąskę zastanów się, jak naprawdę jesteś głodny . Aby zaspokoić lekki głód wystarczy lekka przekąska, a czasem lepiej jest napić się wody i „przeczekać”, jeśli zbliża się czas na pełny posiłek.
  • Jeśli jesteś bardzo głodny i nie możesz zjeść pełnego posiłku, zjedz przekąskę, ale nie spiesz się. Musisz jeść powoli i dokładnie przeżuwać , wtedy możesz kontrolować stopień swojej sytości i mieć czas na zatrzymanie się na czas, aby zapobiec przejadaniu się.
  • Na przekąskę lepiej wybrać produkty naturalne, zwłaszcza owoce i warzywa.
  • Przekąski, podobnie jak posiłki, najlepiej urozmaicać. Dzięki temu organizm otrzyma inny zestaw witamin i minerałów, a ty nie będziesz cierpieć z powodu monotonii.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*