Przepis | Strona główna | Blog | Jakie produkty przechowywać w zamrażalce?
Jakie produkty przechowywać w zamrażalce?

Jakie produkty przechowywać w zamrażalce?

Co robimy tworząc zapasy, aby jak najdłużej je przechowywać? Przede wszystkim mrozimy różnego rodzaju produkty. Jest to zdecydowania najwygodniejsza forma przechowywania żywności, dzięki czemu jedzenie jest świeże i nie pozbawione wartości odżywczych. Tym samym zaoszczędzamy pieniądze, które wydaliśmy kupując te produkty.

Jednym z pierwszych produktów, które powinniśmy zamrozić jest surowe mięso. Długo przechowywane w lodówce traci liczne witaminy i wartości odżywcze. W zależności od gatunku mięso może być mrożone przez okres od 3 do 8 miesięcy. Najkrócej przechowujemy drób, dłużej natomiast można wieprzowinę i wołowinę. Najdłużej swoją świeżość zachowują tłuste ryby. Pamiętajmy, żeby przed włożeniem do zamrażalnika wypatroszyć rybę i usunąć z niej łuski.

Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju pieczywo możemy przechowywać w zamrażalce przez okres najdłużej dwóch miesięcy. Trzeba pamiętać niestety, aby do procesu rozmrażania nie wykorzystywać mikrofalówki. Chleb po rozmrożeniu w taki sposób może się kruszyć.

W przypadku owoców i warzyw, najlepiej znoszą mrożenie drobne owoce jagodowe takie jak np. maliny, truskawki, jeżyny i jagody, a w przypadku warzyw są to marchewki, selery, brokuły czy fasolka. Aby zachować niektóre wartości odżywcze warzyw, przed włożeniem do piekarnika warto je zblanszować i opłukać zimną wodą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*