Jakiego oleju używać w kuchni i do czego?

Jakiego oleju używać w kuchni i do czego?

Obecnie na półkach jest tak wiele olejów kuchennych, że trudno wybrać taki, który będzie odpowiedni. Niektóre nadają się do smażenia, a inne najlepiej używać w postaci, w jakiej są. A co jest lepsze pod względem zdrowotnym? Jak wybierasz? Oto pięć olejów kuchennych, które naszym zdaniem powinny znaleźć się w każdej spiżarni!

Jakiego oleju używać w kuchni i do czego?

Oliwa z oliwek

Wraz ze wzrostem popularności diety śródziemnomorskiej oliwa z oliwek stała się podstawowym olejem kuchennym w wielu kuchniach. Jest dobra dla zdrowia serca i trawienia i jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych olejów. Nie zaleca się używania oliwy z oliwek do gotowania w bardzo wysokich temperaturach, ponieważ olej łatwo się rozkłada i tracisz na smaku i potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Możesz użyć wyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do skropienia sałatek, makaronów lub warzyw lub użyć jej jako zdrowszej alternatywy dla masła. Ponieważ olej ten jest tłoczony na zimno, zachowuje intensywny smak oliwek. Z drugiej strony rafinowaną oliwę z oliwek można wykorzystać do smażenia warzyw w średniej temperaturze, gdzie smak oliwy nie jest istotnym czynnikiem.

Olej rzepakowy

Twoja kuchnia nie jest kompletna bez oleju rzepakowego, jednego z najbardziej wszechstronnych olejów kuchennych. Ma temperaturę wędzenia i słaby smak, nadaje się do smażenia ale może być również używany do pieczenia i sosów sałatkowych. Do pieczenia ciastek możesz też użyć oleju rzepakowego zamiast masła. Powstały placek będzie mniej gęsty, z miękkim miękiszem. Olej rzepakowy jest uważany za jeden ze zdrowszych (choć nie tak jak oliwa z oliwek!),

Olej sezamowy

Olej sezamowy istnieje od dawna (od tysięcy lat). Ponieważ jest dość drogi, często jest sprzedawany w mniejszych ilościach. Tostowy olej sezamowy ma niską temperaturę i nie powinien być używany do smażenia w głębokim tłuszczu. Ze względu na jego intensywny orzechowy i prażony smak często mówi się, że prażony olej sezamowy powinien być używany do wykańczania smażonego mięsa, sosów sałatkowych lub do polewania hummusem. Możesz nawet użyć go zamiast masła do popcornu! Najlepiej przechowywać olej sezamowy w chłodnej, ciemnej szafce lub w lodówce.

Olej z orzechów

Olej z orzeszków ziemnych ma łagodny smak z lekką nutą orzechową. Ze względu na wysoką temperaturę wędzenia jest to doskonały olej do smażenia w głębokim tłuszczu. Jest mniej prawdopodobne, że wchłonie smak jedzenia w taki sam sposób, jak inne oleje, więc możesz użyć go ponownie do innych potraw bez ryzyka zrujnowania smaku. Ponieważ jest to produkt z orzeszków ziemnych, najlepiej trzymać się z daleka od tego oleju, jeśli Ty (lub ktoś z Twojego gospodarstwa domowego) jest uczulony na orzeszki ziemne.

Olej kokosowy

Olej kokosowy zyskał popularność dzięki zainteresowaniu dietami paleo i keto, ponieważ ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu. Nadal istnieją pewne kontrowersje dotyczące zgłaszanych korzyści zdrowotnych. Uważa się, że jest świetną, wysokotłuszczową alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, ale zawiera dużą ilość niezdrowych tłuszczów nasyconych. Wysoka temperatura wędzenia sprawia, że ​​nadaje się do duszenia lub smażenia. Podczas pieczenia możesz zastąpić masło taką samą ilością oleju kokosowego, a nawet użyć go do natłuszczenia form do pieczenia.

A ty jakiego oleju używasz najczęściej w kuchni?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*