Pizza Frutti di Mare. Owoce morza

Pizza Frutti di Mare. Owoce morza

Nazwa pizzy pochodzi od ogólnie przyjętego włoskiego określenia na owoce morza „frutti di mare”. Więc już jak sama nazwa wskazuje w jej składzie znajdziemy przede wszystkim owoce morza między innymi jak krewetki, małże i kalmary. Nie można zapomnieć również o pomidorach i mozzarelli. Warto również dodać przyprawy pietruszkowe i czosnkowe.

Pizza Frutti di Mare

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Przedstawiamy oryginalny, tradycyjny włoski i co najważniejsze – prosty przepis na pizzę frutti di mare do wykonania w domu. Smak słonecznej Italii w naszej kuchni.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Na ciasto na pizzę
  • 250 g 250 mąki pszennej

  • 7 g 7 drożdży instant

  • 150 ml 150 letniej wody

  • 1/2 łyżeczki 1/2 cukru

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • Pomidorowy sos do pizzy
  • 250 ml 250 passaty pomidorowej

  • 1 łyżka 1 oliwy z oliwek

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżeczka 1 suszonego oregano

  • 1 szczypta 1 soli, pieprzu, cukru

  • Dodatki do pizzy frutti di mare
  • 100 g 100 miksu owoców morza

  • 200 g 200 startego sera mozzarella

  • 200 g 200 pomidorów malinowych

  • 3 ząbki 3 czosnku

  • 2 łyżki 2 oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizze
  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszajmy rozczyn i pozostawmy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób wgłębienie w i wlej w nie rozczyn. Wyrabiaj ciasto przez 4 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oliwy i wygniataj ciasto jeszcze minutę.
  • Przełóż ciasto na stolnicę, która oprószona będzie mąką i wygniataj 15 minut. Po wyrobieniu ciasta odstaw go przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 60 minut aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyciągnij go na stolnicę wyrabiaj ponownie około 10 minut. Po wyrobieniu przykryj ściereczką na 5 min.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na środek ciasto i rozciągaj go na brzegi.
  • Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę to sztuka. Od ciasta zależy też cała pizza. Dlatego zerknij po porady na specjalnie przygotowaną podstronę. Jest tam sporo porad i podpowiedzi. Zobacz koniecznie wpis Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze.
  • Pomidorowy sos do pizzy
  • Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek. Posiekaj czosnek, dodaj do rozgrzanej oliwy i podsmaż na złoty kolor.
  • Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano. Zagotuj, zmniejsz ogień, pogotuj jeszcze 5 minut.
  • Możesz też użyć gotowej passaty z czosnkiem albo passaty z bazylią dostępnych w większości sklepów.
  • Wykonanie pizzy frutti di mare
  • Rozciągnięte na blasze ciasto wysmaruj dokładnie sosem pomidorowym.
  • Następnie posyp wszystko startym serem mozzarella.
  • Posiekaj cebulę i czosnek. Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki.
  • Owoce morza rozłóż równo na placku. Posyp posiekaną cebulką i czosnkiem. Na wierzch ułóż pomidorki.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200C. Piecz pizzę w tej temperaturze przez 15 minut.

Uwagi:

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Pizza Frutti di mare – nazwa powstała dzięki włoskiej nazwie owoców morza, czyli jadalnych skorupiaków i mięczaków morskich, które są głównym i charakterystycznym składnikiem tejże pizzy. Owoce morza słyną z bogactwa wartości odżywczych, w tym białka, witamin i składników mineralnych. Zalicza się do tej mieszanki m. in. krewetki koktajlowe, mięso z małży, ośmiorniczki oraz kalmary. Jest to kolejna klasyczna pozycja we włoskiej kuchni. Za sprawą czosnku i natki jest aromatyczna i pięknie pachnąca. Do tego dodajemy sos z włoskich pomidorów i ser mozzarella. Delikatnej pikanterii dodaje ostra papryczka. Klasyczna pizza Frutti di mare zawiera także cebulę oraz pomidory malinowe. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Na wierzch pizzy układamy tarty ser oraz niewielką ilość cebuli i czosnku. Następnie dodajemy owoce morza oraz połówki pomidorów. Należy ją piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 min. Pizzę przed podaniem warto polać kilkoma kroplami oliwy. Jest wykonywana na cienkim cieście.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*