Nazwa pizzy pochodzi od ogólnie przyjętego włoskiego określenia na owoce morza „frutti di mare”. Więc już jak sama nazwa wskazuje w jej składzie znajdziemy przede wszystkim owoce morza między innymi jak krewetki, małże i kalmary. Nie można zapomnieć również o pomidorach i mozzarelli. Warto również dodać przyprawy pietruszkowe i czosnkowe.
Pizza Frutti di mare – nazwa powstała dzięki włoskiej nazwie owoców morza, czyli jadalnych skorupiaków i mięczaków morskich, które są głównym i charakterystycznym składnikiem tejże pizzy. Owoce morza słyną z bogactwa wartości odżywczych, w tym białka, witamin i składników mineralnych. Zalicza się do tej mieszanki m. in. krewetki koktajlowe, mięso z małży, ośmiorniczki oraz kalmary. Jest to kolejna klasyczna pozycja we włoskiej kuchni. Za sprawą czosnku i natki jest aromatyczna i pięknie pachnąca. Do tego dodajemy sos z włoskich pomidorów i ser mozzarella. Delikatnej pikanterii dodaje ostra papryczka. Klasyczna pizza Frutti di mare zawiera także cebulę oraz pomidory malinowe. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Na wierzch pizzy układamy tarty ser oraz niewielką ilość cebuli i czosnku. Następnie dodajemy owoce morza oraz połówki pomidorów. Należy ją piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 min. Pizzę przed podaniem warto polać kilkoma kroplami oliwy. Jest wykonywana na cienkim cieście.