Jedzenie a wpływ na nasz codzienny nastrój

Jedzenie a wpływ na nasz codzienny nastrój

Jesteś tym co jesz. Wielu z nas słyszało to powiedzenie. Niewielu zapewne uświadamia sobie jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Otóż, samopoczucie ludzi zdeterminowane jest przez różne czynniki, takie jak charakter, otoczenie czy uczucia.

Jedzenie a wpływ na nasz codzienny nastrój

Przytoczone przykłady jednak łączy w sobie brak możliwości bezpośredniego wpływu. Jedzenie zaś jest czynnością, którą zdrowy, nieuzależniony człowiek jest w stanie kontrolować w 100%. Spożywanie konkretnych posiłków uzależniamy przede wszystkim od ich smaku i naszego gustu. To bardzo ważna funkcja jedzenia – po prostu niech sprawia nam przyjemność.

Musimy jednak zdać sobie sprawę z konsekwencji. Przyjemna chwila często kosztuje nas zdrowie, nastrój. Przykładem są tutaj słodycze. Spożywanie cukrów prostych wpływa na poprawienie chwilowe nastroju wskutek wzrostu glukozy we krwi, by po chwili pogorszyć ów nastrój – glukoza po krótkim opada do stanu wyjściowego. To dlatego po zjedzeniu porcji np. czekolady mamy ochotę sięgnąć po jej kolejny kawałek.

Na nasz nastrój musimy patrzeć na dłuższą metę. Wybierajmy nisko przetworzone produkty o niskim indeksie glikemicznym. Pierwsza bariera zmiany nawyków żywieniowych na pewno wpłynie niekorzystnie na nasze samopoczucie ale tylko na początku tej zmiany. Warto podjąć się wyzwania.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*