Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to danie “praktyczne” – ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jest łatwe, sam przepis opiera się na powszechnie dostępnych i tanich składnikach. Jest to zatem idealny posiłek, który można podać na obiad lub kolację. Pulpety kojarzą się przede wszystkim z gotowymi daniami, które można nabyć w słoikach – są niezastąpione na biwaku, w czasie wyjazdu lub jako nieśmiertelny element studenckiej kuchni.

Te gotowe są jednak często niezdrowe, w składzie mają wiele sztucznych substancji i konserwantów, zawierają zbyt wiele tłuszczu a nawet cukier. Pulpety przyrządzone w domu pachną apetycznym mięsem i pomidorami, są bardzo smaczne, pożywne oraz zdrowe. Koniecznie trzeba wypróbować ten przepis!

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

5.0 z 1 głos
Danie: DodatkiKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

25

min.
Kalorie

210

kcal

Przepis z Ameryki. Znane tam jako “meatballs” (czyli kuleczki mięsne). Delikatne dzięki bulionowi, sprawdzony przepis przywieziony z USA.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 jajko

  • 125 ml bulionu drobiowego

  • 350 ml przecieru pomidorowego

  • masło do smażenia

  • oliwa

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka oregano


Sposób przygotowania:

  • Wykonanie potrawy zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i starcia czosnku.
  • Cebulę szklimy na patelni na łyżce oliwy a następnie dodajemy jeden ząbek czosnku. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i przyprawy, całość mieszamy i przez chwilę smażymy.
  • Gdy zdejmiemy z patelni, mielimy wraz z mięsem a następnie zmielone mięso wkładamy do dużej miski.
  • Dodajemy bułkę tartą, jajko, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy. Z otrzymanej masy formujemy niewielkie pulpety.
  • Na natłuszczoną oliwą i rozgrzaną patelnię wykładamy pulpety i smażymy dokładnie z jednej i z drugiej strony. Pod koniec smażenia dodajemy drugi ząbek startego czosnku zaś po chwili wlewamy gorący bulion.
  • Całość gotujemy pod przykryciem przez około pięć minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy.
  • Całość gotujemy przez dziesięć do piętnastu minut bez przykrycia, pamiętamy również o tym, żeby w międzyczasie zamieszać. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*