Przepis | Strona główna | Przepisy czytelników | Naleśniki z dżemem, owocami i polewą kakaową
Naleśniki z dżemem, owocami i polewą kakaową

Naleśniki z dżemem, owocami i polewą kakaową

Naleśniki to chyba najbardziej uwielbiany przez dzieci słodki obiad. Można je robić na kilka sposobów i z różnymi dodatkami np. z ulubionym dżemem, serem białym, czekoladą. Naleśniki można jeść na ciepło jak i na zimno. W każdej wersji smakują równie dobrze. Poniżej podzielę się przepisem na najpyszniejsze ciasto naleśnikowe z mojego sprawdzonego przepisu. Naleśniki są cieniutki i łatwo się smażą.

Naleśniki z dżemem i owocami

5 z 1 głos
Autor: Przepisy czytelników Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

290

kcal

Sprawdzony przepis na idealne naleśniki z dżemem truskawkowym, świeżymi owocami i polewą kakaową. Naleśniki na słodko.

Składniki:

  • NALEŚNIKI
  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 3/4 szklanki wody gazowanej

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • DODATKI DO NALEŚNIKÓW
  • 1 sloiczek dżemu truskawkowego

  • 1 soczyste jabłko

  • 1 banan

  • 150 g margaryny

  • 100 g cukru pudru

  • 35 g ciemnego kakao

  • 1 łyżka mleka


Sposób przygotowania:

  • Do dużego pojemnika dajemy kolejno mleko, wodę gazowaną, jajka, cukier i sól. Dokładnie miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy pomału mąkę. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek i masa będzie spójna.
  • Na małym ogniu ustawiamy patelnię i dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy cienką warstwę wcześniej przygotowanej masy naleśnikowej. Dla mnie najlepszą miarą jest chochla do zupy. Gdy zobaczymy, że naleśnik ma odpowiedni kolor )lekko przyrumieniony), obracamy na drugą stronę i smażymy przez chwilę.
  • W trakcie robienia naleśników można zrobić polewę czekoladową. Na małym ogniu ustawiamy patelnię z margaryną. Po rozpuszczeniu tłuszczu dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ostatnią czynnością jest dodanie kakao. Można dodać łyżkę mleka aby polewa nie spaliła się. Po intensywnym wymieszaniu polewa powinna robić się gęsta, wtedy odkładamy ją do ostygnięcia.
  • Jabłko oraz banana obieramy i kroimy w plastry.
  • Usmażone wcześniej naleśniki smarujemy dżemem. Najlepiej cienką warstwę dżemy nakładamy na połowę naleśnika, po czym zawijamy w rulon lub składamy w trójkąt. Przygotowane naleśniki dekorujemy owocami i polewą kakową

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*