Naleśniki to chyba najbardziej uwielbiany przez dzieci słodki obiad. Można je robić na kilka sposobów i z różnymi dodatkami np. z ulubionym dżemem, serem białym, czekoladą. Naleśniki można jeść na ciepło jak i na zimno. W każdej wersji smakują równie dobrze. Poniżej podzielę się przepisem na najpyszniejsze ciasto naleśnikowe z mojego sprawdzonego przepisu. Naleśniki są cieniutki i łatwo się smażą.
Naleśniki z dżemem i owocami
10
sztuk30
min.20
min.290
kcalSprawdzony przepis na idealne naleśniki z dżemem truskawkowym, świeżymi owocami i polewą kakaową. Naleśniki na słodko.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- NALEŚNIKI
2 szklanki 2 mąki pszennej
1 szklanka 1 mleka
3/4 szklanki 3/4 wody gazowanej
4 4 jajka
1 łyżeczka 1 cukru
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
- DODATKI DO NALEŚNIKÓW
1 sloiczek 1 dżemu truskawkowego
1 1 soczyste jabłko
1 1 banan
150 g 150 margaryny
100 g 100 cukru pudru
35 g 35 ciemnego kakao
1 łyżka 1 mleka
Sposób przygotowania:
- Do dużego pojemnika dajemy kolejno mleko, wodę gazowaną, jajka, cukier i sól. Dokładnie miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy pomału mąkę. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek i masa będzie spójna.
- Na małym ogniu ustawiamy patelnię i dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy cienką warstwę wcześniej przygotowanej masy naleśnikowej. Dla mnie najlepszą miarą jest chochla do zupy. Gdy zobaczymy, że naleśnik ma odpowiedni kolor )lekko przyrumieniony), obracamy na drugą stronę i smażymy przez chwilę.
- W trakcie robienia naleśników można zrobić polewę czekoladową. Na małym ogniu ustawiamy patelnię z margaryną. Po rozpuszczeniu tłuszczu dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ostatnią czynnością jest dodanie kakao. Można dodać łyżkę mleka aby polewa nie spaliła się. Po intensywnym wymieszaniu polewa powinna robić się gęsta, wtedy odkładamy ją do ostygnięcia.
- Jabłko oraz banana obieramy i kroimy w plastry.
- Usmażone wcześniej naleśniki smarujemy dżemem. Najlepiej cienką warstwę dżemy nakładamy na połowę naleśnika, po czym zawijamy w rulon lub składamy w trójkąt. Przygotowane naleśniki dekorujemy owocami i polewą kakową
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Dżem truskawkowy bez konserwantówNaleśniki na słodko z dżemem
Naleśniki szpinakowe dla niemowlaka
Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami
Zapiekane naleśniki z kurczakiem po meksykańsku
Przepis na naleśniki z objaśnieniem