Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Pierniczki korzenne z pomarańczą
Pierniczki korzenne z pomarańczą

Pierniczki korzenne z pomarańczą

Korzenne pierniczki ze skórką pomarańczy, oblane pomarańczowym lukrem i obsypane kandyzowaną pomarańczową skórką. Coś dla miłośników pomarańczy i świątecznych, intensywnych aromatów. Pierniczki smakują wyjątkowo pomarańczowo!

Pierniczki korzenne z pomarańczową skórką i lukrem pomarańczowym

5 od 20 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

70

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

180

kcal

Świąteczne pierniki korzenne z pomarańczową nutą. Pierniki polane lukrem, obsypane kandyzowaną pomarańczową skórką i migdałami.

Składniki:

  • POMARAŃCZOWE PIERNIKI
  • 100 g twardego masła

  • 150 g drobnego cukru do wypieków

  • 450 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao

  • 70 g miodu naturalnego

  • 2 jajka z chowu ekologicznego

  • skórka otarta z 2 pomarańczy

  • LUKIER I DEKORACJA
  • 1 szklanka cukru pudru

  • 3 łyżki soku z pomarańczy

  • kandyzowana skórka pomarańczy

  • słupki migdałów


Sposób przygotowania:

  • POMARAŃCZOWE PIERNIKI
  • W rondelku umieść zimne masło pokrojone w kostkę i miód. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, do rozpuszczenia i połączenia tłuszczu z miodem.
  • Do gorącej masy wsyp cukier, cały czas mieszając podgrzewaj jeszcze chwilkę aż cukier się rozpuści . Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
  • Wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, gorzkie kakao, przyprawę do piernika i skórkę otartą z pomarańczy. Suche składniki przesyp na stopnicę i uformuj w nich dołek. Wbij do niego jajka i wlej mieszankę miodową. Zagnieć jednolite ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażarki. Mocno schłodzone ciasto o wiele łatwiej wałkuje się i wykrawa.
  • Schłodzone ciasto wyłóż na blat kuchenny podsypany mąką, rozwałkuj na grubość 5 mm. Świątecznymi foremkami wykrawaj ozdobne kształty pierniczków.
  • Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 170 stopni, przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce.
  • LUKIER I DEKORACJA
  • Do miseczki przesyp cukier puder. Stopniowo dodawaj sok pomarańczowy, ilość dostosuj do uzyskania płynnej konsystencji polewy.
  • Polewą lukrową polej pierniki, obsyp je kandyzowaną cytrusową skórką i słupkami migdałów.

Uwagi:

  • Pierniczki przechowuj do 3 tygodni, zamknięte w metalowej puszce.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*