Korzenne pierniczki ze skórką pomarańczy, oblane pomarańczowym lukrem i obsypane kandyzowaną pomarańczową skórką. Coś dla miłośników pomarańczy i świątecznych, intensywnych aromatów. Pierniczki smakują wyjątkowo pomarańczowo!
Pierniczki korzenne z pomarańczową skórką i lukrem pomarańczowym
70
sztuk30
min.10
min.180
kcalŚwiąteczne pierniki korzenne z pomarańczową nutą. Pierniki polane lukrem, obsypane kandyzowaną pomarańczową skórką i migdałami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- POMARAŃCZOWE PIERNIKI
100 g 100 twardego masła
150 g 150 drobnego cukru do wypieków
450 g 450 mąki pszennej
1 łyżeczka 1 sody oczyszczonej
2 łyżki 2 przyprawy do piernika
1 czubata łyżka 1 gorzkiego kakao
70 g 70 miodu naturalnego
2 2 jajka z chowu ekologicznego
skórka otarta z 2 pomarańczy
- LUKIER I DEKORACJA
1 szklanka 1 cukru pudru
3 łyżki 3 soku z pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczy
słupki migdałów
Sposób przygotowania:
- POMARAŃCZOWE PIERNIKI
- W rondelku umieść zimne masło pokrojone w kostkę i miód. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, do rozpuszczenia i połączenia tłuszczu z miodem.
- Do gorącej masy wsyp cukier, cały czas mieszając podgrzewaj jeszcze chwilkę aż cukier się rozpuści . Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
- Wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, gorzkie kakao, przyprawę do piernika i skórkę otartą z pomarańczy. Suche składniki przesyp na stopnicę i uformuj w nich dołek. Wbij do niego jajka i wlej mieszankę miodową. Zagnieć jednolite ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażarki. Mocno schłodzone ciasto o wiele łatwiej wałkuje się i wykrawa.
- Schłodzone ciasto wyłóż na blat kuchenny podsypany mąką, rozwałkuj na grubość 5 mm. Świątecznymi foremkami wykrawaj ozdobne kształty pierniczków.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 170 stopni, przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce.
- LUKIER I DEKORACJA
- Do miseczki przesyp cukier puder. Stopniowo dodawaj sok pomarańczowy, ilość dostosuj do uzyskania płynnej konsystencji polewy.
- Polewą lukrową polej pierniki, obsyp je kandyzowaną cytrusową skórką i słupkami migdałów.
Uwagi:
- Pierniczki przechowuj do 3 tygodni, zamknięte w metalowej puszce.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku