Przepis | Strona główna | Blog | Kapusta na wigilię, na obiad, na co dzień
Kapusta na wigilię, na obiad, na co dzień

Kapusta na wigilię, na obiad, na co dzień

Kapusta to chyba najpopularniejsze warzywo w naszym kraju. Warzywo zdrowe i bardzo praktyczne. Gdyż takie, z którego można przygotować danie obiadowe, surówkę, sałatkę, zupę. Kapusta musi pojawić się koniecznie na stole wigilijnym. Jak i na stole w postaci bigosu podczas spotkania rodzinnego. Kapustę można jeść na surowo na przykład w sałatce warzywnej lub surówce. Można gotować kapustę białą, czyli niekiszoną z dodatkiem pomidorów. Jak również gotować kapustę kwaszoną na bigos, farsz do pierogów i krokietów.

Kapusta na wigilię, na obiad, na co dzień

W każdej postaci jest zdrowa i smaczna, nawet w gołąbkach, za którymi wielu z nas przepada. Nigdy jednak tak nie smakuje, jak ta ugotowana na wigilię z grzybami i grochem. Wystarczy tylko:

  • 1 kilogram kwaszonej kapusty
  • 2 garści suszonych grzybów
  • garść wymoczonego grochu
  • 1 cebula
  • kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Kapusta kwaszona zwana również kiszoną jest znana w każdym polskim domu. Lecz nie tylko, gdyż to warzywo bardzo dobrze jest znane w wielu kuchniach europejskich i światowych. Aby kapusta była gotowa do kiszenia trzeba ją najpierw obrać z wierzchnich liści, poszatkować i dopiero poddać kiszeniu. Czyli naturalnemu procesowi fermentacji. Choć czasem gospodynie domowe kiszą także całe główki kapusty układając je na dole beczki. Taka kapusta posłuży na wiosnę do sporządzenia gołąbków.

Kapusta kwaszona odznacza się długą trwałością. Posiada ostry kwaśny smak, który powstaje z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukru pochodzącego od świeżej kapusty. Po zakwaszeniu powstaje sok z kapusty, który zaostrza apetyt. I jest też źródłem probiotyków. Kapusta jest również źródłem witamin i pierwiastków chemicznych ważnych dla organizmu, lecz niestety nie wszyscy mogą ją jeść. Na pewno nie mogą jeść gotowanej kwaszonej kapusty ludzie z wrażliwym żołądkiem, chorą wątrobą, niezdrową trzustką, niewydolnym woreczkiem żółciowym i osoby posiadające kłopoty jelitowo-gastryczne. Lecz wiele z tych osób może konsumować kapustę białą gotowaną i w sałatce, oraz kapustę kwaszoną w surówce. Kapusta, to nieodzowny składnik bigosu. Wystarczy tylko przygotować:

  • 1 kg. kapusty kiszonej
  • 1/4 kapusty białej
  • mięso
  • wędlinę
  • marchew, pietruszkę, seler, cebulę
  • olej
  • przyprawy
  • odrobinę mąki

Wartości odżywcze kapusty

Kapusta należy do warzyw zielonych, a więc bardzo wartościowych dla organizmu człowieka. Posiada spory skład minerałów i witamin. W kapuście białej jest sód, potas, wapń, magnez, żelazo, witamina A, B, C, E. Jest białko i są węglowodany. Na szczęście nie ma w niej tłuszczu i cholesterolu. Tłuszczu i cholesterolu nie ma także w kiszonej kapuście, lecz podobnie jak w białej jest białko i są węglowodany. Ponadto jest witamina A, B, C. Oraz minerały, jak potas, magnez, sód, żelazo, wapń.

Poza tym zarówno w kapuście białek, jak i kiszonej znajduje się dużo wody. I jest błonnik odpowiadający za właściwą przemianę materii. Niska ilość kalorii w kapuście, to niewątpliwa zaleta (biała w 100 g. = 24 kalorie, kwaszona w 100 g. = 18 kalorii). A zawarty w niej błonnik zapobiega otyłości i jest sprzymierzeńcem podczas diety odchudzającej. I dlatego osoby z nadwagą, osoby otyłe i te osoby, które systematycznie dbają o stałą wagę ciała mogą zajadać się tym zdrowym, łatwo dostępnym, smacznym i niedrogim warzywem. Zaspakajać głód bez obawy, że spożyją dużo kalorii. Jedyny przeciwwskazaniem jest tylko stan ich zdrowia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*