Kasza manna to drobna kaszka powstała z ziaren pszenicy. Ponieważ gotowana kasza manna to lekkostrawny posiłek, polecana jest zwłaszcza dzieciom, rekonwalescentom i osobom starszym. Kasza manna ma szereg zastosowań w kuchni jako zagęstnik.
Jak powstaje kasza manna?
Kaszę stanowią całe lub rozdrobnione ziarna, z których pozbyto się składników nieprzyswajalnych. Kasza manna powstaje z ziaren pszenicy. Ziarno pszenicy jest pozbawione łusek, rozdrabniane, a następnie polerowane, aby powstała kasza. Kasza manna nazywana jest też grysikiem ze względu na małą wielkość powstałych ziarenek.
Pszenica popularna na całym świecie
Pszenica, z której powstaje kasza manna, zajmuje pierwsze miejsce wśród światowych upraw zbóż. To zboże w porównaniu z innymi ma wysoką wartość odżywczą i zawiera najwięcej białka, glutenu. Pszenica jest też bogata w witaminy np. z grupy B oraz składniki mineralne, w tym: wapń, potas, żelazo i siarka. Pszenica współczesna wywodzi się ze starych odmian takich jak: orkisz, płaskurka i samopsza.
Jak rozpoznać kaszkę manną bio?
Kasza manna z pszenicy z upraw ekologicznych może mieć na etykiecie nazwy: kasza manna bio, kasza manna ekologiczna czy kasza manna organiczna. Na etykiecie znajduje się również symbol unijnego rolnictwa ekologicznego – eko liść. Robiąc zakupy spożywcze z dostawą do domu na organic24.pl warto zamówić kaszę manną bio, żeby wypróbować jest smak.
Jak uprawiana jest pszenica ekologiczna?
W uprawach pszenicy ekologicznej zabronione jest stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych i pestycydów. Glebę pod uprawę pszenicy bio, z której jest wytwarzana kasza manna ekologiczna, nawozi się naturalnymi nawozami. W uprawach pszenicy ekologicznej należy stosować prawidłowy i zróżnicowany płodozmian. W rolnictwie ekologicznym zabronione jest stosowanie ziaren GMO, więc kaszka manna bio na pewno nie powstaje z takich ziaren.
Jak powstaje kasza manna bio?
Ziarna pszenicy ekologicznej są obłuskiwane czyli od zewnętrznych warstw ziarna oddzielane jest bielmo. Mechaniczne obłuskiwanie odbywa się przez ściskanie i ścinanie pszenicy lub tarcie ziarna o szorstką powierzchnię. Na końcu procesu jest polerowanie, które przeprowadza się przy zastosowaniu specjalnych polerówek. Powstała w ten sposób kaszka manna bio ma gładkie ziarenka.
Kaszka manna bio – dla kogo?
Kasza manna po ugotowaniu ma przyjemną, jedwabistą konsystencję, jest lekko strawna, dobrze przyswajalna, a także bardzo odżywcza. Ze względu na te zalety kaszka manna bio często występuje w jadłospisie małych dzieci, osób osłabionych po chorobach i starszych osób. Przeciwwskazaniem do włączenia kaszy manny do diety jest alergia na pszenicę, nietolerancja glutenu i celiakia, ponieważ pszenica zawiera białko – gluten.
Jak gotować kaszkę manną bio?
Kasza manna bio jest bogata w gluten i ma doskonałe własności zagęszczające. Kasza manna ma łagodny, delikatny smak, łatwo wchłania wodę i szybko się gotuje. To zalety w kuchni dzięki którym kasza manna ma wiele zastosowań. Dania, do których została dodana kasza manna są elastyczne i łatwe do krojenia. Kaszę manną wsypuje się na gotujący płyn, może to być woda, mleko lub bulion. Podczas gotowania kasza manna zwiększa dwukrotnie swoją objętość.
Kasza manna zastosowanie w kuchni
Kasza manna, tak jak inne drobne kasze, może być stosowana do gotowania zup, zapiekanek, a w wersji słodkiej jako dodatek do ciast, wypieków. Powszechnie kojarzy się kaszkę manną jako gęstą kaszkę gotowaną na mleku z dodatkiem owoców. Jest chętnie używana też do przygotowania puddingów i legumin. W wersji wytrawnej kasza manna służy do zagęszczania pasztetów mięsnych i warzywnych.