Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Syrniki ukraińskie z kaszą manną
Syrniki ukraińskie z kaszą manną

Syrniki ukraińskie z kaszą manną

W moim domu uwielbiamy naleśniki, wszelkiego rodzaju placuszki i gofry. Syrniczki ukraińskie też dość często goszczą u nas w porze śniadania lub podwieczorku. Placuszki są mięciutkie, nieco grubsze niż naleśniki czy pankejki. Moja ponad roczna córka zajada je solo, ja uwielbiam oblane obficie złocistym syropem klonowym. Świetnie smakują też w towarzystwie świeżych sezonowych owoców. Większość osób robi serniczki z mąką, sama też niekiedy robię je w taki sposób. Ostatnio przygotowałam je jednak nieco inaczej, zamiast mąki użyłam kaszy manna. Według mnie wersja z kaszą jest znacznie smaczniejsza, chrupiąca skorupka z kaszy mannej wychodzi idealnie. Spróbuj koniecznie poniższego przepisu. Pamiętaj żeby użyć twarogu niemielonego typu klinek.

Serniczki z kaszą manną przepis BLW

Serniczki z kaszą manną przepis BLW

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: UkraińskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

90

kcal

Serniczki z twarogu i kaszy manna. Syrniki ukraińskie dla dzieci, również dla maluszków jedzących metodą BLW.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 g 250 twarogu półtłustego niemielonego

  • 1 1 małe jajko

  • 70 g 70 surowej kaszy manna

  • 1 łyżka 1 cukru*

  • 1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią*

  • 2 łyżki 2 mąki pszennej do obtoczenia serniczków

  • 2 łyżki 2 kaszy manna do obtoczenia

  • kilka kropli kilka oleju słonecznikowo – rzepakowego do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Twaróg, jajko, kaszę manna oraz cukier i cukier waniliowy (dla małego dziecka najlepiej pominąć dodatek cukru) wymieszaj widelcem na jednolitą papkę.
  • Masę twarogową uformuj dłońmi w rulon, pokrój widelcem na krążki. Krążki możesz dodatkowo uformować kulając je w odwróconej szklance – to nada im idealny kształt.
  • Serniczki obtocz w mieszaninie mąki pszennej i kaszy manny.
  • Usmaż na rozgrzanej patelni skropionej olejem, smaż z każdej strony po około 4-5 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*