Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Pieczona kaszka manna z owocami
Pieczona kaszka manna z owocami

Pieczona kaszka manna z owocami

Ten przepis okazał się hitem na naszym koncie na Instagramie. Nic dziwnego, bo jest idealny, banalnie prosty i błyskawiczny. Pieczona kaszka manna przypomina połączenie ciasta, budyniu, naleśników i kaszki, wszystko co najlepsze w jednym. Zmiksujesz ją w kilka sekund, na wierzch dasz owoce, a cała reszta to już tylko czas pieczenia. Do stworzenia przepisu na pieczoną kaszkę manną zainspirował mnie deser Clafoutis, który w oryginale nie zawiera dodatku grysiku. Zaskocz swojego maluszka ciastem na śniadanie, sama też zjesz je z przyjemnością. Swoją porcję możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem jeśli lubisz bardziej wyraziste w smaku posiłki. Dziecku nie dodawaj cukru, nie zna jego smaku, więc wierz mi że nie potrzebuje jego dodatku. Podobnie jest z solą w posiłkach dla maluszków.

Pieczona kaszka manna z wiśniami

Pieczona kaszka manna z wiśniami

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość około

12

porcji
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

230

kcal

Pieczona kaszka manna z owocami. Przepis BLW dla maluszków i nie tylko. Smakuje jak ciasto, kaszka, naleśniki i budyń w jednym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 3 jajka

  • 200 ml 200 mleka krowiego

  • 200 g 200 śmietanki kremówki 30 %

  • 80 g 80 mąki pszennej

  • 50 g 50 kaszy manny

  • 1/2 1/2 laski wanilii

  • 400 g 400 wiśni lub czereśni bez pestek (mogą być mrożone)*


Sposób przygotowania:

  • Całe jajka, mleko, śmietankę, mąkę, kaszę manną oraz ziarenka wydłubane z laski wanilii zmiksuj krótko mikserem na jednolitą masę. Powstała masa będzie dość rzadka, przypominająca masę na naleśniki.
  • Naczynie żaroodporne o wymiarach około 35×20 cm posmaruj cienko masłem.
  • Masę przelej do formy, na wierzch wysyp świeże lub mrożone owoce (nie musisz ich wcześniej rozmrażać). Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.
  • Upieczoną kaszkę manną przestudź przez chwilę. Pokrój w kostkę jak ciasto.

Uwagi:

  • *Z czereśniami clafoutis będzie słodsze, z wiśniami nieco kwaśniejsze. Możesz użyć innych owoców, np. jagód leśnych lub porzeczek. Nie polecam truskawek, kiedyś próbowałam i z truskawkami powstała nieapetyczna ciapa.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*