Stripsy al'a KFC. Przepyszne kurczaki jak z KFC

Stripsy al’a KFC. Przepyszne kurczaki jak z KFC

Najbardziej rozpoznawalną w Polsce siecią restauracji typu fast food specjalizującą się w przygotowywaniu kurczaków jest niewątpliwie KFC. Ich kurczaki mają unikalny smak, nieporównywalny do żadnego innego. Wszystko dzięki mieszance ziół zawartej w posypce. Receptura tej mieszanki stanowi wielką tajemnicę handlową KFC.

My spróbujemy odtworzyć podobnie przyrządzone stripsy, tylko w prostszy sposób. Zależy nam wyłącznie na uzyskaniu nutki pikantności stripsów. Prezentujemy więc przepis na stripsy a’la KFC.

Stripsy al'a KFC. Przepyszne kurczaki jak z KFC

Stripsy al’a KFC. Przepyszne kurczaki jak z KFC

5.0 z 14 głosów
Danie: Fast FoodKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

250

kcal

Wszyscy znamy smak pysznej panierki KFC. Lekko pikantna, chrupiąca, rozpływa się w ustach. Przygotowaliśmy przepis, który może pomóc w odkryciu sekretu tej cudnej panierki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 g filetu z piersi kurczaka

  • 100 g płatków kukurydzianych

  • 100 g mąki pszennej 550

  • olej do smażenia

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • szczypta soli i pieprzu


Sposób przygotowania:

  • Filet z piersi kroimy w małe, podłużne paski. Przyprawiamy z dwóch stron szczyptą soli oraz pieprzu.
  • Na osobnym talerzu rozprowadzamy mąkę, do której dodajemy łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej, szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszamy delikatnie mąkę z przyprawami (najlepiej rękoma), a następnie obtaczamy w niej kawałki fileta.
  • Do głębszego naczynia rozbijamy 1 jajko oraz dodajemy 2 łyżki mleka, szczyptę soli i mieszamy składniki.
  • W kolejnym głębszym naczyniu umieścimy 100 g płatków kukurydzianych, które staramy się najbardziej jak to możliwe rozdrobnić (najlepiej pozgniatać w rękach). Filety z kurczaka obtaczamy w jajku oraz w płatkach kukurydzianych.
  • Na gorący, głęboki olej wrzucamy stripsy i smażymy około 4 minuty. Po smażeniu najlepiej odłożyć stripsy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć część tłuszczu.

Uwagi:

  • I gotowe! Stripsy najlepiej smakują z dipem, np. sosem BBQ bądź są idealne do chickenburgera. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*