Kokosowa owsianka z mango i rodzynkami

Kokosowa owsianka z mango i rodzynkami

Kiedy za oknem panuje mroźna pogoda, warto zacząć dzień od rozgrzewającej i słodkiej owsianki w wakacyjnym stylu. Klimat tropików przywołamy za pomocą kombinacji egzotycznych smaków – mango, kokosa i rodzynków. Owsianka to tradycyjne danie na śniadanie, ale można ją przecież podawać w wielu wersjach. Ta wymaga tylko krótkich przygotowań dzień wcześniej. Płatki po namoczeniu będą o wiele smaczniejsze.

Rano wystarczy kilka minut i otrzymamy pyszny i zdrowy posiłek. Taka owsianka nie zawiera szkodliwych tłuszczy, za to jest bogata w białko i błonnik. Pozwoli przyjemnie zacząć nowy dzień, zwłaszcza jeśli lubimy słodycze. Zamiast drożdżówki i kawy, warto zdecydować się na takie energetyzujące danie, zwłaszcza, że jest tak proste w przygotowaniu.

Kokosowa owsianka z mango i rodzynkami

Kokosowa owsianka z mango i rodzynkami

5 z 1 głos
Danie: ŚniadanieKuchnia: TureckaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

220

kcal

Owsianka we wszelakim wydaniu to genialny pomysł na śniadanie. Wypróbuj nasz przepis na owsiankę z mango i rodzynkami na bazie kokosu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 szt. 1 dojrzałe mango

  • 100 g 100 płatków owsianych

  • 300 ml 300 wody

  • 50 ml 50 mleka kokosowego z puszki

  • 40 g 40 rodzynków

  • 1 łyżka 1 wiórków kokosowych

  • 1 łyżeczka 1 syropu z agawy

Sposób przygotowania:

  • Wieczorem płatki owsiane przesypać do naczynia i zalać wodą. Wstawić do lodówki na noc. Rano zalać rodzynki wrzątkiem, po 10 minutach wyciągnąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mango obrać, wyjąć pestkę i pokroić na duże kawałki.
  • Wyjąć owsiankę z lodówki i podgrzewać w rondelku na średnim ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i dodać mleko kokosowe i syrop z agawy. Wciąż mieszać, pilnując, by masa nie przywarła do rondelka. Po paru minutach dodać wiórki kokosowe.
  • Przełożyć do dwóch miseczek. Dodać mango i rodzynki. Opcjonalnie udekorować dodatkowymi wiórkami kokosowymi. Owsiankę najlepiej podawać gorącą.
  • Takie śniadanie przyrządza się szybko a jeszcze szybciej zjada! Kokosowa owsianka to o wiele lepsze rozwiązanie niż gotowe płatki śniadaniowe z dodatkiem sztucznych słodzików i barwników. Jest naturalna, zdrowa i kolorowa. Po jej zjedzeniu tej namiastki tropików będziemy gotowi podbijać świat, niezależnie od pogody za oknem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. A co z wodą po zalanych rodzynkach?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*